Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-18 13:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/rattegangen-om-dubbelmordet-2004-inleds/

Sverige

Åtalad i Linköping nekar till morden – erkänner dråp

Teckning från rättegången mot Daniel Nyqvist som misstänks för dubbelmordet i Linköping 2004, i Linköpings tingsrätt. I förgrunden den åtalade och hans försvarare Johan Ritzer. Till vänster ses advokat Elisabeth Massi Fritz som företräder den mördade pojkens familj.
Teckning från rättegången mot Daniel Nyqvist som misstänks för dubbelmordet i Linköping 2004, i Linköpings tingsrätt. I förgrunden den åtalade och hans försvarare Johan Ritzer. Till vänster ses advokat Elisabeth Massi Fritz som företräder den mördade pojkens familj. Foto: Johan Hallnäs/TT

LINKÖPING. Rättegången om dubbelmordet i Linköping fick en oväntad vändning när den inleddes på tisdagen.  Den åtalade erkänner gärningen – men nekar till mord.

Försvararen Johan Ritzer använder den rättspsykiatriska undersökningen som motiv till att det rör sig om dråp.

– Min klients allvarliga psykiska störning gör att gärningen bör rubriceras som dråp, säger han.

Rättegången hölls i säkerhetssal i Linköping tingsrätt och i åhörarrummet fanns det endast plats för journalister. Åklagaren yrkar att den tilltalade ska dömas för mord. Men det nekar Nyqvist till och pekar på sin rättspsykiatriska undersökning.

Mördade pojkens syster: ”Han tog vår livsgnista”

– Min klients allvarliga psykiska störning gör att gärningen bör rubriceras som dråp säger Johan Ritzer, Nyqvists försvarare.

Nyqvist har i polisförhör uppgett i att han drevs av tvångstankar om att döda och att de endast kunde lättas genom att levas ut.

– Daniel led av allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för mordet. Det har medfört tvångstankar om att ta livet av två personer och han har agerat på dessa tankar. Han har haft en nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande, säger Johan Ritzer.

Advokaten menar också att hans klient inte har haft ett rasistiskt motiv och att dubbelmordet var en tillfällighet.

– Det gör att min klient inte ska dömas till mord, bara dråp.

Johan Ritzer har tidigare berättat att han vill att Nyqvist ska dömas till rättspsykiatrisk vård och vill ha hjälp.

Under sakframställan beskrev åklagaren det fruktansvärda och besinningslösa våldet som Daniel Nyqvist utsatte offren för. Familjen Ammouri valde då att lämna rättssalen och när obduktionsprotokollet redovisades beslöt domaren att det skulle hållas inför stängda dörrar.

Efter rättegångens slut anser åklagaren att huvudförhandlingen gick smidigt till och att alla parter hade förberett sig bra.

Den svåra biten är förhören med den tilltalade, menar åklagaren.

– Det har gått lång tid och han har vissa problem med att hantera stora folksamlingar och jag hoppas att han ändå ska förmå att berätta och komma ihåg så många detaljer som möjligt eftersom det ger rätten ett bra och korrekt underlag för domen, säger Britt-Louis Viklund.

– Men det är även viktigt för de anhöriga att få veta så mycket som möjligt om vad som hände och varför. Dådet har ju också varit ett trauma för hela Linköping och samhället.

Ämnen i artikeln

Dna
Linköping
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt