Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-02 22:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/rattornas-framfart-ska-stoppas-i-goteborg/

Sverige

Råttornas framfart ska stoppas i Göteborg

Bild 1 av 2 Än så länge har 23 nya papperskorgar placerats ut – snart följer 23 till.
Foto: Göteborgs stad
Bild 2 av 2 Den gamla varianten – som har en klättringsrisk.
Foto: Kristina Hedberg

Nya papperskorgar ska bidra till att minska förekomsten av råttor i Göteborg. De 46 nya gnagarsäkra behållarna som placeras ut vid Fredstan och Avenyn ska testa effektiviteten i delar av den handlingsplan staden håller på att ta fram.

– Vi har sett en ökning av våra insatser de senaste tio åren, de verkar också bli mindre skygga, säger Håkan Rystrand, som varit med och tagit fram den nya varianten.

De senaste åren verkar antalet råttor ha ökat, framför allt i Göteborgs mest centrala delar, och problemen går ofta att härleda till att fler människor slänger hushållssopor i stadens papperskorgar, enligt Stefan Risedahl, planeringsledare på trafikkontoret.

– Vi blev uppmärksamma på att det blivit mer hushållssopor de senaste 4-5 åren och har redan gjort luckorna mindre, först kommer råttor och sedan fåglar. Jag tror inte att det är så många som gillar råttor.

För att få bukt med dem håller Park- och naturnämnden tillsammans med trafikkontoret på att ta fram en handlingsplan på åtgärder för att minska råttpopulationen. Det handlar inte bara om papperskorgar utan även om saker som att täta rör för att hindra råttorna från att ta sig in i byggnader.

Stefan Risedahl, planeringsledare på trafikkontoret.
Stefan Risedahl, planeringsledare på trafikkontoret. Foto: Trafikkontoret

– Råttorna trivs ju där det finns mat, om det inte gör det går de till något annat ställe. De är intelligenta och bor på ett ställe, sen håller de sig omkring hundra meter ifrån boet och letar mat. Tar man bort maten så flyttar de.

De första 23 papperskorgarna som nu placerats ut, och ytterligare lika många som sätts ut inom några veckor, ska göra Fredstan och delar av Avenyn till pilotområden. De har ett mindre hål än tidigare varianter, men även färre av de utstansningar som bildar stadsvapnet och ska förhindra affischering.

– Jag tror på den här papperskorgen. Nu kan de inte klättra upp och skulle de komma upp på locket så får de väldigt svårt att komma ner i hålet, då ska de vara akrobater. Nästan enda chansen är att hoppa in i hålet och då ska de vara pricksäkra. Men man ska inte underskatta dem, säger Stefan Risedahl.

Håkan Rystrand, som är skadedjursexpert på Anticimex och har varit med och tagit fram de nya papperskorgarna, säger att det är svårt att avgöra hur stor råttpopulationen faktiskt är.

– Vi har sett en ökning av våra insatser de senaste tio åren, de verkar också bli mindre skygga. Vårt mål är inte att bli av med dem helt och hållet utan att hålla det på en acceptabel nivå.

Utformningen ska göra det i princip omöjligt för råttor att komma åt innehållet.
Utformningen ska göra det i princip omöjligt för råttor att komma åt innehållet. Foto: Göteborgs stad

De nya soptunnorna är tänkta att få råttorna att röra sig bort från offentliga platser, men en annan del av åtgärdsplanen är att placera ut ytterligare 14 så kallade avloppsfällor i ledningsnätet för att minska råttpopulationen och samla in statistik.

– De elektroniska fällorna sätts ner i en avloppsbrunn. De har 14 trubbiga spjut och sensorer som känner av när det kommer en råtta på kroppsvärmen och storleken. Då skickar den ner spjuten så att råttan krossas. Sen finns det ett simkort som skickar information till oss. Vi har 650 stycken ungefär i Göteborg och under förra året så hade de tagit död på ungefär 100.000 råttor tillsammans med dem vi har ovan mark, berättar Håkan Rystrand.

Råttorna söker sig till platser där det finns mat.
Råttorna söker sig till platser där det finns mat. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Det är osäkert hur många av stadens sopptunnor som i slutändan kommer att bytas ut, men enligt Stefan Risedahl från trafikkontoret är det viktigt att göteborgarna är mer noggranna när de slänger skräp.

– Jag vet inte vad det beror på, eller vem eller varför. Men i centrala Göteborg är det som att någon går och öppnar våra papperskorgar. Om en papperskorg med lock står öppen så blir den aldrig råttsäker.

Och vilka effekter förändringen får återstår att se.

– Det finns nackdelar med att ha såna här papperskorgar också. Vi är rädda att det kanske blir för mycket dekaler på dem när vi tagit bort så mycket rutmönster. Vi får prova oss fram och se hur det blir, de kanske blir råttsäkra affischtavlor

Här hittar du fler nyheter från Göteborg

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt