Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-30 08:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/regeringen-botfall-bolag-som-inte-informerar-om-kommande-lakemedelsbrist/

SVERIGE

Regeringen: Bötfäll bolag som inte informerar om kommande läkemedelsbrist

Acko Ankarberg Johansson (KD), sjukvårdsminister.
Foto: Lars Schröder/TT

Läkemedelsföretag som inte i god tid informerar om att en medicin håller på att ta slut i lagren ska kunna straffas med böter. Det är ett av flera förslag för att åtgärda läkemedelsbristen som presenterades av sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) på tisdagen.

Bötesbeloppen föreslås ligga på mellan 25 000 och 100 miljoner kronor.

Antalet läkemedel som tagit slut på svenska apotek ökade med 54 procent under 2022 jämfört med året innan. En brist som Läkemedelsverket befarar kommer att fortsätta hela 2023, vilket DN rapporterat om tidigare på tisdagen.

För att åtgärda bristen föreslår regeringen flera åtgärder. De presenterades av sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) vid en pressträff på tisdag eftermiddag.

Bland annat vill regeringen kunna bötfälla företag som inte fullgör sina skyldigheter att informera om kommande rest- och bristsituationer.

– Efterlevnaden har varit för dålig, säger Ankarberg Johansson.

Framöver föreslås att sanktionsavgifter på som lägst 25 000 kronor och som mest 100 miljoner kronor ska kunna tas ut av företag som inte lever upp till informationskraven.

Dessutom ska öppenvårdsapoteken vara skyldiga att ha en viss lagerhållning som ska vara anpassad till konsumenternas behov på den marknad som apoteket verkar på.

För närvarande är nästan 700 läkemedel restnoterade hos Läkemedelsverket som menar att bristen till stor del beror på följdeffekter av kriget i Ukraina.

Övriga delar i regeringens proposition är att regioner och kommuner ska ha god lagerhållning av sjukvårdsprodukter, ett utökat samhällsuppdraget för Apotek Produktion & Laboratorier AB (APL) att tillverka individanpassade läkemedel, och att den skyldighet som partihandlare har att leverera varor till öppenvårdsapotek också ska gälla sjukhusapotek.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2023.

Ämnen i artikeln

Hälsa
Medicin
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt