Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-05 21:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/regeringen-fick-igenom-budgeten-med-ett-nodrop/

SVENSK POLITIK

Regeringen fick igenom budgeten med ett nödrop

Riksdagsledamöter under dagens omröstningen av vårbudgeten i riksdagen.
Riksdagsledamöter under dagens omröstningen av vårbudgeten i riksdagen. Foto: Lisa Mattisson

Den stökigaste mandatperioden i modern tid avslutades med en omröstning där utgången var oviss ända fram till målsnöret. Med blott en rösts marginal lyckades regeringen till sist få igenom sitt pensionsförslag.

VAL 22

In i det sista var det oklart hur det skulle gå i omröstningen om regeringens vårbudget. Den politiska vilden Amineh Kakabaveh hade avgörandet i sin hand och gav inget besked innan hon på onsdagseftermiddagen gick in i riksdagens plenisal.

Men när rösterna var räknade stod det klart att Amineh Kakabaveh lade sin röst på regeringens förslag, som även stöddes av MP, C och V. Med röstsiffrorna 174-173 kunde regeringen därmed få igenom mandatperiodens sista budget.

– Att säga nej till detta skulle vara väldigt, väldigt svårt för mig principiellt. Jag är en socialist, jag vill att fattiga människor också ska få höjda pensioner, säger Amineh Kakabaveh.

Foto: Lisa Mattisson

Hon säger att hon inte har fått några nya löften från S inför beslutet. Tidigare krävde hon att regeringen skulle lova att inte exportera vapen till Turkiet.

– Jag får lita på att det här med vapenexport inte bara är en fråga för Socialdemokraterna, utan en fråga för den svenska folksjälen. Att vi inte vill att våra vapen ska döda civila i andra länder.

Att det blev Kakabaveh som avgjorde budgetfrågan beror på det extremt jämna parlamentariska läget som präglat hela den här mandatperioden. Kakabaveh är politisk vilde sedan 2019 då hon hotades av uteslutning av sitt dåvarande parti, Vänsterpartiet. Sedan Liberalerna lämnade januarisamarbetet förra sommaren blev hon därmed vågmästare mellan högeroppositionen och de partier som stöder en S-ledd regering.

Finansminister Mikael Damberg är nöjd med att regeringen nu fått igenom sin budget.
Finansminister Mikael Damberg är nöjd med att regeringen nu fått igenom sin budget. Foto: Lisa Mattisson

Finansminister Mikael Damberg säger att regeringen inte har gjort några eftergifter till Amineh Kakabaveh utan tror att hon valde att rösta efter sin övertygelse. Han är nöjd med att regeringen nu fått igenom sin budget.

– Det här blev pensionärernas dag till slut. Det är särskilt viktigt när priserna på livsmedel stigit kraftig den senaste tiden, säger Mikael Damberg.

Knäckfrågan i de senaste turerna om budgeten har varit pensionerna. Mot regeringens förslag stod en alternativ lösning från Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna. Utgången av budgetomröstningen innebär att garantipensionen nu höjs med 1 000 kronor från augusti och att bostadstillägget höjs med 100 kronor.

– Det är en nödvändig reform för att stärka ekonomin för pensionärer med låga inkomster, säger Mikael Damberg.

Samtidigt medger han att de senaste turerna kring budgeten kan ha skadat trovärdigheten för det politiska systemet. I förra veckan stoppade oppositionen Socialdemokraterna från att lägga fram sitt förslag i riksdagens finansutskott. Den udda lösningen blev att partierna som stöder regeringen sedan röstade emot sitt eget förslag och att hela budgetomröstningen sköts fram i tiden med en vecka.

– Det är klart att det här inte är bra och att människor skakar på huvudet. Men den här omröstningen visade att det fanns en majoritet för regeringens förslag om att höja pensionerna. Det hade varit ännu mer märkligt om det förslaget inte hade blivit verklighet.

Efter att pensionsförslaget från S, V, MP och C vunnit omröstningen i riksdagen stämde vänsterpartistiska ledamöter upp i en applåd utanför kammaren – något mycket ovanligt.

– Det här är en fantastisk dag, vi har kämpat för det här i månader och nu är vi äntligen här. Det är det största jag har gjort i riksdagen, och den största höjningen av garantipensionen som någonsin gjorts, säger partiledaren Nooshi Dadgostar.

Bakgrunden är att hela diskussionen om pensionshöjningen började med ett krav från Vänsterpartiet i höstas, som ett villkor för att Magdalena Andersson skulle stödjas som statsminister av V.

Min sida hade en seriös process medan regeringen klamrar sig fast med hjälp av en politisk vilde, säger Ulf Kristersson.
Min sida hade en seriös process medan regeringen klamrar sig fast med hjälp av en politisk vilde, säger Ulf Kristersson. Foto: Lisa Mattisson

M-ledaren Ulf Kristersson menar att voteringen om pensionerna och ändringsbudgeten var symptomatisk för mandatperiodens parlamentariska instabilitet.

– Regeringen har använt silvertejp för att få ihop Vänsterpartiet, Centerpartiet och en politisk vilde och lyckas då vinna med en röst. Min sida hade en seriös process medan regeringen klamrar sig fast med hjälp av en politisk vilde, säger Ulf Kristersson.

Han beklagar att förslaget från M, SD, KD och L föll, ett förslag som enligt Kristersson höll fast vid arbetslinjen, till skillnad mot regeringens.

Läs mer:

Dan Lucas: Nya förstärkningar av pensionerna är på gång

Ledare: Trots röran i riksdagen har stora saker uträttats

Ämnen i artikeln

Val 2022
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt