Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 21:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/regeringen-haller-presstraff-om-energi-och-klimatpolitiken/

SVERIGE

Regeringen vill byta mål – från förnybart till fossilfritt

41 min. Energi- och näringsminister Ebba Busch och klimat- och miljöminister Romina Pourmokthari håller pressträff om åtgärder i de samarbetsprojekt som rör klimat- och energiområdet.

Sverige ska inte längre ha som mål att ha 100 procent förnybar energi. Istället vill regeringen sätta som mål att energin ska vara 100 procent fossilfri.

– Det är viktigt att vi klarar det här målet, säger energiminister Ebba Busch.

Tidigare har Sverige haft som mål att all elproduktion skulle vara 100 procent förnybar 2040, men nu vill regeringen ändra målet till fossilfri energiproduktion. I praktiken innebär det att även kärnkraft räknas in som kraftslag.

Under våren kommer förslaget lämnas över till riksdagen som beslutar.

Som en följd behöver också alla relevanta regelverk och instruktioner till myndigheter uppdateras med den nya formuleringen.

För att Sverige ska kunna minska beroendet av fossila bränslen måste elektrifieringen fortsätta i snabb takt, säger energiminister Ebba Busch (KD).

– Här är frågan om energisystemet helt avgörande, säger hon.

Enligt regeringens lägesbild är högre priser på el at vänta under den kommande veckan, men exakt hur dyrt det blir beror mycket på vädret.

Regeringen har tidigare uppmanat befolkningen att minska sin elförbrukning för att minimera risken för bortkoppling från elnätet. I december minskade svenskarna sin elförbrukning med åtta procent jämfört med tidigare år, uppger energiministern.

– En del har gjort det för att man helt enkelt känt sig tvungen av ekonomiska skäl, men det har också varit en viktig handling av solidaritet för flera, säger Busch.

Ämnen i artikeln

Ebba Busch
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt