Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-15 11:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/regeringen-lagger-ytterligare-sju-miljarder-till-vaccin-och-vard/

Sverige

Regeringen lägger ytterligare sju miljarder till vaccin och vård

06:03. Regeringen vill satsa ytterligare sju miljarder kronor på vården på grund av coronapandemin. Pengarna ska gå till främst covidvård, vård som skjutits upp på grund av pandemin och till inköp och utförande av vaccinationerna.

Regeringen tillför ytterligare sju miljarder kronor till vården på grund av pandemin. Pengarna ska främst användas till covidvård, uppskjuten vård och vaccin. Beslutet är fattat med stöd av Liberalerna och Center.

Regeringen och samarbetspartiernas budgetnyheter presentades på en pressträff på tisdagen med finansminister Magdalena Andersson (S), biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP) och socialminister Lena Hallengren (S).

I satsningen för vårbudgeten som totalt uppgår till sju miljarder kronor prioriteras vård och vaccin i syfte att få ner smittspridningen och minska belastningen inom vården.

– Vi vet att coronautbrottet har inneburit en hög belastning på vården. Nu agerar vi återigen för att stötta vården. Vi tillför ekonomiska resurser för att förstärka vaccination och smittskyddsarbetet, säger finansminister Magdalena Andersson.

Två miljarder ska gå till regionerna för både covid-19-vården och den vård som skjutits upp på grund av pandemin. Detta är utöver de fyra miljarder som lades till i senaste budgetpropositionen.

Biträdande finansminister Åsa Lindhagen berättade att de ekonomiska stöden till enskilda ska förlängas till den 30 juni för att betona vikten av att människor tvingas vara hemma från jobbet och att personer i riskgrupp ska få möjlighet att stanna hemma i förebyggande syfte. Förlängningen kommer att gälla så länge vaccinationsmålet inte är uppnått, säger Lindhagen.

– Du ska inte behöva tveka om att stanna hemma om du blir sjuk, säger Åsa Lindhagen.

Förlängningarna gäller ersättningen för karensavdrag, kompensation till arbetsgivare för sjuklönekostnader och slopat krav på läkarintyg under de första 14 dagarna.

Därtill förlängs ersättningarna till vissa riskgrupper samt deras anhöriga, den tillfälliga föräldrapenningen när skolor eller förskolor pandemistänger och undantagen från prövning mot normalt förekommande arbete i sjukpenningen vid inställd vård eller rehabilitering dag 180 och 365 till och med den 31 december 2021.

Socialminister Lena Hallengren betonade att coronapandemin fortsatt sätter stor press på sjukvården och vikten av att alla håller i restriktionerna.

– Ljuset i tunneln är vaccinet och regeringen har hela tiden sagt att pengar inte ska vara ett hinder, säger hon.

I takt med att fler och större leveranser av vaccin kommer in kommer regeringen att avsätta pengar för kostnaderna. En miljard kronor ska satsas för ytterligare vaccinköp och 700 miljoner ska ges till kommunerna för vaccinationsarbetet. 1,65 miljarder kronor ska också tillskjutas för testning och smittspårning.

Förslagen är en del av den kommande vårändringsbudgeten samt i den extra ändringsbudget som i dag lämnas till Riksdagen.

Läs mer:

Sverigebilden fortsatt positiv utomlands: ”Oväntat”

Studie: Postcovid kan leda till allvarliga följdsjukdomar

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt