Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-25 00:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/regeringen-satter-fokus-pa-riskerna-med-hemarbete/

Sverige

Regeringen sätter fokus på riskerna med hemarbete

36:25. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark håller pressträff om pandemins effekter på arbetsmiljön.

Samtidigt som myndigheterna vill att så många som möjligt arbetar hemifrån under pandemin ställer det krav på en fungerande arbetsmiljö – ett ansvar som faller på arbetsgivarna. Regeringen ger därför Arbetsmiljöverket i uppdrag att se till att arbetsgivarna vet vad som gäller.

Distansarbetet under pandemin har både för- och nackdelar, man slipper pendla och förfogar bättre över sin tid, samtidigt som det finns en risk att arbete och fritid går ihop, särskilt om det är hög arbetsbelastning.

– Vi behöver skapa förutsättningar för människor att arbeta på distans. Arbetsgivarna måste ta sitt viktiga arbetsgivaransvar, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark på en presskonferens på fredagen.

Hon presenterade två regeringsbeslut som fattades på torsdagen, med bäring på arbetsmiljön.

Det första är att regeringen ger Arbetsmiljöverket i uppdrag att ta fram särskilda informationsinsatser för att höja arbetsgivarnas kunskaper om risker i arbetsmiljön som pandemin leder till. Det gäller dels för personal i vård och omsorg, men även för arbetstagare som jobbar på distans.

– Det är viktigt att de som kan jobba hemifrån verkligen gör det så att de som måste åka till jobbet kan göra det på ett säkert sätt, menar Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör för Arbetsmiljöverket.

Det andra beslutet är en förlängning av det uppdrag som Arbetsmiljöverket fick i våras, att ta fram ett snabbspår för att ta fram personlig säkerhetsutrustning som är trygg och säker, men inte CE-märkt.

Enligt Nordmark var det ett mycket lyckat uppdrag som lett till att man kunnat förse vården med stora mängder skyddsutrustning.

Uppdraget förlängs till nästa sommar.

Flera olika studier av hur pandemin påverkar arbetsmiljön kommer också att genomföras, under ledning av Myndigheten för arbetsmiljökunskap.

Regeringen påbörjar dessutom arbetet med att ta fram en ny arbetsmiljöstrategi, och kommer att bjuda in arbetsmarknadens parter till samtal under hösten.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt