Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-25 12:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/regeringen-ser-ut-att-fa-nej-till-att-forlanga-pandemilagen-fyra-manader/

SVENSK POLITIK

Regeringen ser ut att få nej till att förlänga pandemilagen fyra månader

Pandemilagen har bland annat gjort det möjligt för regeringen att införa besökstak i butiker.
Pandemilagen har bland annat gjort det möjligt för regeringen att införa besökstak i butiker. Foto: Helena Jönsson

Regeringens förslag att förlänga pandemilagen i ytterligare fyra månader ser ut att få nej i riksdagens socialutskott. I stället ställer sig majoriteten bakom två månaders förlängning på torsdagen.

– Enligt min bedömning finns en majoritet för att begränsa regeringens förlängning till pandemilagen, säger Camilla Waltersson Grönwall (M).

Pandemilagen, som ger regeringen utökade befogenheter att vidta åtgärder och införa restriktioner för att stoppa smittspridning, går ut den sista januari. Regeringen vill förlänga lagen i ytterligare fyra månader.

Men nu verkar det som att en majoritet i riksdagens socialutskott säger nej till regeringens begäran. Camilla Waltersson Grönwall (M), riksdagsledamot som sitter i socialutskottet, berättar att en majoritet i stället ställer sig bakom moderaternas krav på att lagen endast förlängs med två månader.

– Vi la det förslaget och en rad partier har valt att följa oss, säger hon och fortsätter:

– Bedömningen är att det efter dagens utskott så finns en majoritet att begränsa regeringens begäran om att förlänga pandemilagen till två månader, säger hon.

Betänkandet justeras på måndag och det finns alltså teoretiskt fortfarande tid för socialutskottets ledamöter att ändra sig. Både TT Nyhetsbyrån och SR Ekot har tidigare på torsdagen erfarit att socialutskottet bara går med på en två månader lång förlängning av pandemilagen.

Efter måndagens besked om nya restriktioner har regeringen fått kritik från flera partier. Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni sade på tisdagen att hennes parti kommer att rösta nej till att förlänga pandemilagen, och menade att regeringen ”missbrukat sitt mandat”. På onsdagen sade SD-ledaren Jimmie Åkesson att Sverigedemokraterna tänker KU-anmäla statsminister Magdalena Andersson med anledning av pandemihanteringen.

Även Moderaterna är skeptiska till de åtgärder som införts i veckan, säger Camilla Waltersson Grönwall.

– Under hela pandemin har riksdagens olika partier tagit ett väldigt stort ansvar men ingen av dem var informerade om det som kom på presskonferensen, det var inte förankrats hos något av partierna, säger hon.

Utöver att pandemilagen ska gälla en begränsad tid så vill Moderaterna att den ska innehålla en skrivelse om att regeringens beslut om restriktioner ska underställas riksdagen som i efterhand ska kunna upphäva besluten. Detta lades också fram i socialutskottet på torsdagen.

Läs mer: Statsministern om kritiken: Tror inte alla partier förstår allvaret

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt