Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-16 16:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/regeringen-ska-besluta-om-slottet-som-bara-soner-far-arva/

Slottet Fullerö har varit i familjen Cronstedts ägo i nio generationer. Det har ärvts från far till äldste son. Nu ansöker greven om att regeringen ska förlänga de gamla arvsreglerna.
Slottet Fullerö har varit i familjen Cronstedts ägo i nio generationer. Det har ärvts från far till äldste son. Nu ansöker greven om att regeringen ska förlänga de gamla arvsreglerna. Foto: Roger Turesson
SVERIGE

Regeringen ska besluta om slottet som bara söner får ärva

I hundratals år har svenska adelsmän fått ärva slott och gårdar utan att dela dem med sina systrar och yngre bröder. Det medeltida systemet har förlängts av nutida regeringar, än i dag finns ett tiotal fideikommiss kvar.

Nu ansöker en greve och hans arvingar om att Stefan Löfvens regering ska låta det fortsätta – för all framtid.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 10 Fullerö är mer än bara slottet, i fideikommissen ingår mark, park och historiska samlingar av bland annat möbler, böcker och mynt.
Foto: Roger Turesson
Bild 2 av 10 Familjen Cronstedt är orolig att de unika kulturhistoriska värden som finns i samlingarna på Fullerö ska gå förlorade om egendom splittras genom arvsskifte. En rad svenska myndigheter håller med.
Foto: Roger Turesson
Bild 3 av 10 Trots att de svenska fideikommissen ska avvecklas ger lagen från 1964 regeringen möjlighet att fatta beslut om undantag.
Foto: Roger Turesson
Bild 4 av 10 Familjen Cronstedts familjegrav ligger intill kyrkan som i århundraden byggts ut, renoverats och smyckats med gåvor från släkten.
Foto: Roger Turesson
Bild 5 av 10 Kyrkan nära Fullerö är ett bevis på den adliga släktens betydelse i området. Flera gånger har kyrkan byggts om med hjälp av generationer av Cronstedt som också skänkt fönster, tavlor och annan utsmyckning.
Foto: Roger Turesson
Bild 6 av 10 Margot Wallström blev den uttalat feministiska regeringens ansikte i världen. Men på 90-talet var hon kulturministern som fattade beslutet om fideikommiss som nu kallas medeltida och ojämställt.
Foto: Roger Turesson
Bild 7 av 10 Frågan om fideikommiss är känslig för både politiker och grevar. Carl Johan Cronstedt tackar först ja till en intervju, men ångrar sig efter att ha diskuterat med sin advokat och familj.
Foto: Roger Turesson
Bild 8 av 10 Riksdagsledamoten Helén Pettersson (S) har i tio år drivit att fideikommissen ska avskaffas.
Bild 9 av 10 Annika Strandhälls parti Socialdemokraterna låg bakom att Fullerö och andra fideikommiss förlängdes. Som jämställdhetspolitisk talesperson ifrågasätter hon varför det tar sån tid att avskaffa fideikommissen.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 10 av 10 Fideikommissnämnden samlar in synpunkter från andra myndigheter och inväntar nu bara Västerås kommun. Därefter skriver nämnden ett yttrande och lämnar över ärendet till regeringen som fattar beslut.
Foto: Roger Turesson