Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-17 16:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/regeringen-skjuter-till-pengar-for-att-fler-ska-vaccinera-sig/

SVERIGE

Regeringen skjuter till pengar för att fler ska vaccinera sig

43:30. Socialminister Lena Hallengren håller pressträff.

Regeringen satsar 40 miljoner kronor på riktade åtgärder för att vaccinationstäckningen ska öka.

– Vi vill inte ha några vita fläckar på vaccinationskartan i Sverige, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Formellt har alla vuxna i Sverige nu erbjudits vaccin – vaccinmålet har därmed uppnåtts, enligt Hallengren.

– Sverige går nu in i en ny fas av vaccinationskampanjen av covid-19, säger hon onsdagens pressträff.

Totalt har 73,2 procent av befolkningen över 16 vaccinerats med två doser, enligt Folkhälsomyndigheten. Fortfarande finns det alltså många som inte är vaccinerade. Regeringen avsätter därför 40 miljoner kronor till regionerna för riktade åtgärder, meddelar regeringen.

Pengarna ska användas under resterande delen av 2021 och disponeras fritt av regionerna.

– Men det ska vara åtgärder som ökar vaccinationstäckningen i områden och bland individer som annars inte hade vaccinerat sig, säger Hallengren.

– Det kan vara att skicka sms och kallelser, eller att ha mobila team och arbeta med det lokala föreningslivet, fortsätter hon.

Samtidigt får länsstyrelserna i uppdrag att bistå regionerna med att höja vaccinationstäckningen.

Socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson under onsdagens pressträff.
Socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson under onsdagens pressträff. Foto: Janerik Henriksson/TT

Framför allt är det personer i yngre grupper som är ovaccinerade, men även bland medelålders och äldre. Nu behövs därför fler insatser, enligt Hallengren.

– Nu tar vi Sverige framåt och ut ur pandemin, avslutar Hallengren.

Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation, understryker att det främst är ovaccinerade som märks i vården. Sedan juli har 75 procent av alla som vårdats på iva med covid-19 varit ovaccinerade.

– Vi kan tyvärr se att de flesta av de patienter som vårdas för covid är ovaccinerade vilket skapar ett högt tryck på våra vårdavdelningar, säger hon.

Med den här överenskommelsen blir det ännu tydligare för regionerna att uppdraget är att öka täckningen, enligt Morell.

– Vi behöver ta en lite annan inriktning på vaccinationsarbetet, mer riktat och kanske mer småskaligt.

Regionerna måste nu identifiera var insatserna ska göras.

– Till exempel så finns det redan i dag vaccinationsbussar som erbjuder vaccin i bostadsområden och utanför arbetsplatser. Det tas kontakter med stora industrier, gymnasieskolor har även kommit i fokus och högskolor och universitet, säger Morell.

Hon nämner några annorlunda grepp, som att man kunde vaccinera sig utanför arenan när Malmö FF mötte IFK Norrköping i Malmö.

– Det är också viktigt att vårdinstanser pratar om den oro som en del känner inför vaccinet, för att kunna möta den, säger Morell.

Medverkade på pressträffen gjorde även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, som konstaterade att det finns stora socioekonomiska skillnader när det gäller vaccintäckningen.

– Det finns kommuner och stadsdelar med lägre vaccinationstäckning och där finns det en påtaglig risk för utbrott, säger han.

Skillnaderna syns tydligast bland de yngre. De äldre har i större utsträckning anammat budskapet att vaccinera sig, oavsett bakgrund, enligt Carlson, som även trycker på att all vård- och omsorgspersonal bör vaccinera sig.

– Vaccinerade kommer i princip kunna leva som vanligt efter den 29 september. Att inte vaccinera sig innebär att man inte kan återgå till den vardag man kände förut, tillägger han.

Läs mer:

Fördubbling av covidtestning när terminen drog i gång

The Lancet: Tredje spruta behövs inte

Förvirring på Regeringskansliet om jobbregler

Nu stängs ovaccinerade ute från Berlins klubbar

Ämnen i artikeln

Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt