Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 21:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/regeringen-starker-arbetet-mot-antisemitism-i-skolan/

SVERIGE

Regeringen stärker arbetet mot antisemitism i skolan

Ulf Kristersson håller pressträff på Malmö Live.
Foto: Anders Hansson

Regeringen avsätter 900 000 kronor för att stärka arbetet mot antisemitism i skolan. Det berättade statsminister Ulf Kristersson (M) när han på onsdagen besökte Malmö inför Förintelsens minnesdag den 27 januari.

– Alla barn som lever i Sverige måste få korrekt undervisning och vara mottagliga för den korrekta undervisningen om vad som har hänt, annars kan det förfärliga hända en gång till, sade Kristersson.

Konkret handlar det om att Forum för levande historia får 900 000 kronor under 2023 till att göra kunskapshöjande insatser mot antisemitism. I arbetet ska myndigheten samverka med Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet med att skapa utbildningsplattformar för att lärare och rektorer ska kunna vidareutbilda sig i ämnet på högskolenivå.

Enligt statsminister Ulf Kristersson arbetar regeringen nu med att ta ett ”samlat grepp” för att stärka förutsättningarna för judiskt liv i Sverige.

– Det handlar om tre saker: att öka tryggheten och säkerheten, att motverka antisemitism bland ungdomar och att synliggöra judisk kultur i Sverige.

Han lyfter problem med antisemitism i samhället – barn och unga som utsätts för antisemitism i skolor, judiska familjer som inte vågar leva öppet som judar i Sverige, ungdomar som inte vågar bära kippa.

– Vi vet ganska väl vilka grupper som är problematiska i den här frågan, säger han och nämner högerextrema nynazister, vänsterextrema som odlar konspirationsteorier och islamister som hatar judar.

– Och så finns det en inte alldeles liten grupp människor i Sverige med rötter i Mellanöstern som odlar ett hat mot staten Israel och ställer judar i Sverige till ansvar för vad som sker i Mellanöstern på ett sätt som är helt oacceptabelt. Detta måste vi försöka göra något åt.

Med pengarna vill regeringen ge lärare och rektorer en starkare kunskapsgrund i undervisningen.

– Tidigare har man avsatt knappt en halv miljon till den undervisningen. Vi fördubblar nu den till en knapp miljon, säger Ulf Kristersson.

Här hittar du fler texter från DN:s redaktion i Malmö