Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-23 04:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/regeringen-utlovar-besked-om-migrationspolitiken/

Svensk politik

Ny ventil i lagen ger ensamkommande chans att stanna

34:14. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson håller pressträff tillsammans med Märta Stenevi, jämställdhets- och bostadsminister om den framtida migrationspolitiken.

Efter kritiken har regeringen omarbetat förslaget om en så kallad säkerhetsventil i migrationslagarna. Justitieminister Morgan Johansson (S) bedömer att Liberalernas hot om att lämna Januariavtalet är avvärjt. Förslaget ger en ny chans för ensamkommande att stanna, enligt språkröret Märta Stenevi (MP).

Regeringen kallade på torsdagen med kort varsel till pressträff om den framtida migrationspolitiken. Pressträffen hölls av justitieminister Morgan Johansson (S) och nya språkröret Märta Stenevi (MP) som är jämställdhetsminister med ansvar även för bostäder, segregation och diskriminering.

– Min bedömning är att det här förslaget har förutsättningar att passera genom riksdagen, säger Morgan Johansson.

En huvudpunkt är att tillfälliga uppehållstillstånd blir huvudregel, vilket har gällt även under den tillfälliga lagen. Förslaget till ny lag innehåller också en särskild prövning för den som ansöker om permanent uppehållstillstånd. Det handlar om egen försörjning, kunskaper i svenska och samhällskunskap samt vandel.

– Förslagen innebär att vi ligger i linje med övriga EU-länder, för att förebygga att vi inte hamnar i samma situation som 2015, säger Morgan Johansson.

Ett beslut måste tas innan sommaren om ett långsiktigt regelverk för migrationen. Den tillfälliga lag som infördes efter den stora flyktingvågen 2015, och innebar en kraftig åtstramning, löper ut i juli.

Regeringen har i sitt förslag jämkat sig med de kritiska synpunkter som kommit angående en humanitär skyddsgrund. Det handlar om en säkerhetsventil för dem som saknar skyddsskäl men av humanitära skäl ändå bör ges uppehållstillstånd, exempelvis för att man hunnit skaffa sig en stark personlig anknytning till Sverige.

Justitieminister Morgan Johansson (S) och MP-språkröret Märta Stenevi under torsdagens pressträff.
Justitieminister Morgan Johansson (S) och MP-språkröret Märta Stenevi under torsdagens pressträff. Foto: Jessica Gow/TT

Liberalernas Nyamko Sabuni har hotat med att hennes parti kan lämna Januariavtalet om regeringen går vidare med den utformning som varit ute på remiss. Bland andra Migrationsverket varnade i sitt remissvar för att skyddsgrunden inte var tillräckligt precist formulerad utan öppnade för rättsosäkerhet.

Morgan Johansson uppger att regeringen har varit i kontakt med Liberalerna under beredningen. Han gör bedömningen att förslaget i sin nuvarande utformning tar hänsyn till såväl Liberalernas som Migrationsverkets invändningar. Särskilt pekar han på att säkerhetsventilen endast ska gälla dem som befinner sig i Sverige legalt.

Miljöpartiet har slagits hårt för att få med en humanitär skyddsgrund som inte är alltför snäv. Språkröret Märta Stenevi betonar att detta också ger en ny chans för de ensamkommande flyktingungdomarna

– Jag är glad för att vi nu får en möjlighet för dem som har omfattats av gymnasielagen, som är här legalt men också har lagakraftvunna beslut emot sig, att de ska kunna få sin sak prövad mot den humanitära skyddsgrunden, säger Märta Stenevi.

Försöken att lösa frågan i en parlamentarisk kommitté med alla riksdagspartierna havererade i somras. Istället för bred enighet blev resultatet 26 förslag med olika majoriteter. Endast Socialdemokraterna stod bakom alla 26. Miljöpartiet ställde sig bara bakom tre av dem.

Det som ni presenterar i dag innebär ändå att Miljöpartiet har gått med på många förslag som ni har varit bestämt emot. Varför gör ni det?

– Därför att det är så viktigt att vi får en migrationslagstiftning på plats där vi gör de här förbättringarna jämfört med migrationskommitténs betänkande. Det är nog ingen hemlighet för någon att det här inte är vår politik men det har varit så viktigt för oss att skapa möjligheter att stanna för särksilt utsatta grupper. Så vi är väldigt nöjda med att vi har kommit i mål med den här förhandlingen, säger Märta Stenevi.

Ytterligare ett förslag som regeringen har lagt till utöver migrationskommitténs betänkande är en möjlighet för samkönade par att återförenas i Sverige om den ene har uppehållstillstånd, även om de inte levt tillsammans i hemlandet.

Regeringen skulle ha kommit med ett färdigt förslag till riksdagen den 8 april men meddelade häromdagen att propositionen blir försenad. Nu skickas de här förslagen först till lagrådet för granskning. Sedan färdigställer regeringen en proposition och justitieminister Morgan Johansson bedömer att riksdagen kan fatta beslut i början av maj. Den tillfälliga lagen löper ut den 20 juli.

Läs mer:

Här är alla förslagen från migrationskommittén – och vilket stöd de har bland partierna

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt