Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-21 06:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/region-norrbotten-tar-strid-mot-ivo-vill-slippa-miljonvite/

SVERIGE

Region Norrbotten tar strid mot Ivo – vill slippa miljonvite

För ett år sedan fick Region Norrbotten krav från Ivo att lösa den eskalerande vårdkrisen på Sunderby sjukhus i Luleå.
Foto: Erik Simander

Region Norrbotten riskerar ett vite på 10 miljoner kronor på grund av för få vårdplatser enligt ett krav från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Nu tar regionen strid mot vitet och menar att Ivo inte har rätt att bestämma hur många vårdplatser som ska finnas.

Vårdsituationen i Norrbotten har länge varit allvarlig. För ett år sedan fick Region Norrbotten krav från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att lösa den eskalerande vårdkrisen på Sunderby sjukhus i Luleå.

Ivo krävde att regionen skulle ordna 180 vårdplatser på sjukhuset och se till att 90 procent av patienterna på akuten skulle komma till en vårdavdelning inom fyra timmar annars hotade ett vite på 10 miljoner kronor.

Nu tar Region Norrbotten strid mot vitet, eftersom de menar att det saknar grund.

– Vi har naturligtvis respekt för Ivo som tillsynsmyndighet, men här har de kommit med ett viteskrav som det inte finns någon grund för, säger Ulf Bergman tillförordnad regiondirektör i ett pressmeddelande.

Ulf Bergman, tillförordnad regiondirektör hos Region Norrbotten, anser att regionen har förbättrat situationen kring vårdplatserna, och att Ivo saknar grund för sitt vite.
Foto: Erik Simander

Han menar att det varken finns i lag, förordning eller föreskrifter något tydligt krav på minsta antal vårdplatser relaterat till exempelvis antalet invånare i en vårdgivares upptagningsområde. Något som liknar det uttalandet som Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala, gjorde i september till DN:

– Vi har inte haft så många vårdplatser på många år och dessutom ser vi inte sambandet mellan patientsäkerheten och exakt den siffran.

Region Uppsala riskerade ett dubbelt så stort vite som Norrbotten, 20 miljoner kronor med anledning att det fanns för få vårdplatser.

I ett yttrande till förvaltningsrätten hänvisar Region Norrbotten till det domslut där Kammarrätten konstaterade att Ivo inte hade rätt att kräva att Region Uppsala skulle ha ett visst antal vårdplatser disponibla på Akademiska sjukhuset.

Nu hoppas Ulf Bergman på Region Norrbotten att förvaltningsrätten ska se vilka åtgärder regionen har gjort, och att de är mer än tillräckliga för att slippa vitet.

– Ivo anser inte att vi hade uppnått tillräckligt antal vårdplatser i juni 2022 och utdömer vitet på basis av sin bedömning vid det datumet, säger Ulf Bergman i pressmeddelandet.

Ärendet ligger nu hos förvaltningsrätten som ska fatta beslut om regionen behöver betala vitet eller ej.