Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-05 16:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/region-stockholm-forlanger-inte-pendeltagsavtalet-med-mtr/

SVERIGE

Efter kaoset – Region Stockholm förlänger inte pendeltågsavtalet med MTR

Foto: Magnus Hallgren

Trafikförvaltningen i Region Stockholm har beslutat att inte förlänga sitt pendeltågsavtal med MTR. Det betyder att MTR driver pendeltågstrafiken fram till och med 2026. Nu inleds upphandlingen av ny trafikoperatör.

MTR kör sedan 2016 pendeltågen på uppdrag av Region Stockholms trafikförvaltning. I nuvarande avtal finns möjlighet att förlänga avtalet till 2030. Men på onsdagen meddelade trafikförvaltningen att man beslutat att inte nyttja optionen. Avtalet avslutas därmed 2026.

– Sett till hela avtalsperioden har pendeltågstrafiken haft en god utveckling sedan MTR tog över 2016. Sedan i höstas har dock problemen varit stora och den utvärdering som vi genomfört visar att avtalet har brister som försämrar leveransen. Därför väljer vi att inte förlänga avtalet, säger David Lagneholm, förvaltningschef vid trafikförvaltningen och vd för SL, i ett pressmeddelande.

Pendeltågsresenärerna i Stockholms län har sedan mitten av december plågats av mer eller mindre omfattande störningar i trafiken. Vårvintern har präglats av överfulla tåg och inställda avgångar. Strulet har sammanfallit med en omstridd avveckling av pendeltågens tågvärdar.

Trafikregionrådet Anton Fendert (MP) har tidigare riktat skarp kritik mot MTR. Nu konstaterar han att det har gjorts en gedigen utredning av avtalet.

– Det som har hänt under våren har självklart haft en inverkan, säger Anton Fendert och framhåller samtidigt att det finns fler omständigheter som påverkat beslutet.

– Det handlar också om hur operatören underhåller pendeltågen, där har avtalet brister. Vi i mittenkoalitionen har även hörsammat kritik från arbetstagare, fackliga organisationer och resenärer. Det har inte varit en del av trafikförvaltningens utvärdering, men från politikens är vi mån om att genomföra en upphandling som säkerställer en attraktiv kollektivtrafik för både resenärer och medarbetare.

Vilka är era avgörande krav på nästa operatör?

– Vi vill utforma ett avtal som är hållbart för resenärerna, medarbetarna och operatören som vinner upphandlingen, och där man inte gör avkall på kvalitén för att hålla nere kostnaderna, säger Anton Fendert.

Erik Söderberg, presschef på MTR, säger att man från bolagets sida är stolta över de resultat man uppnått sedan man tog över driften av pendeltågen.

– Vi har gjort stora förbättringar gällande punktlighet och service. När det kommer till en ny upphandling ser vi fram emot att få möjligheten att lägga ett anbud med bättre utformade förutsättningar för alla inblandade parter.

Hur ser ni på trafikförvaltningens tuffa kritik?

– Det vi kan säga är att vi är stolta över vad vi har uppnått sett till hela den period som gått sedan vi tog över driften.

Läs mer:

Professor: Så stora är samhällskostnaderna för pendeltågsstrulet

Ilska i Nynäshamn när pendeltågstrafiken ligger nere

Vild strejk slår mot pendeltåg i Stockholm