Den 10 februari höll Region Skåne pressträff med anledning av coronaläget i regionen. Den senaste tiden hade Folkhälsomyndigheten då informerat om förseningar och neddragna leveranser för alla de godkända coronavaccinen. Beskeden gjorde att Per Hagstam, en av regionens vaccinsamordnare, såg pessimistiskt på målet att vaccinera hela den vuxna befolkningen till halvårsskiftet.
– Jag kan väl säga så långt att det ser väldigt kärvt ut att kunna hålla det. I princip: det går inte om vi ser rent krasst på den planering jag skisserat här i dag.
– Det är väldigt svårt att se att det skulle vara klart den siste juni, sade Per Hagstam.
Läs mer: 19 av 21 regioner når målet – om vaccindoserna kommer
Nästan två veckor senare uppger regionens andra vaccinsamordnare, Maria Landgren, dock att man kommer att nå målet, om leveranserna kommer när de ska – en hållning som aldrig har förändrats.
– Det Per sa var helt hypotetiskt, utifrån vad vi visste då. Det är även det jag säger nu. Det vill fortfarande till att alla vaccinen kommer. Annars faller även detta, säger Maria Landgren.
Har ni gjort några förändringar i era bedömningar?
– Egentligen bara en. Det var efter att Folkhälsomyndigheten rekommenderade ett längre dosintervall för Astra Zenecas vaccin. Eftersom intervallet är längre kan vi börja vaccinera fler tidigare, vilket vinner oss tid, säger Maria Landgren.
Samma dag som Skånes pressträff meddelade också Region Halland att vaccineringen av den vuxna befolkningen inte skulle vara klar för en bit in i juli månad.
– Det är på grund av förändrade förutsättningar. Det handlar både om minskade leveranser och om hur olika vaccintyper ska riktas in mot olika åldersgrupper, sade regionens kommunikationsdirektör Johanna Wiechel-Steier, till Hallands Nyheter.
På måndagen är beskedet inte längre lika tydligt. Då säger Hallands vaccinsamordnare Pernilla Wallerstedt genom presstjänsten att det i nuläget är svårt att kommentera målet. Anledningen är att regionen håller på att se över vaccinationsplanen efter de senaste leveransprognoserna.
”Vår inställning är att vi instämmer i regeringens mål men att det kräver fler doser än vad prognosen var per 4 feb. Vaccinationskapaciteten finns”, skriver Pernilla Wallerstedt i ett mejl.
Den 15 februari gick Stockholms vårdutvecklingsregionråd Désirée Pethrus (KD) ut och meddelade att regionen inte når vaccinmålet, enligt prognoserna. Ett par dagar senare var beskedet dock ett annat från regionen då både hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L) och vaccinsamordnare Magnus Thyberg sade att målet viss går att nå.
– Vi har alltid haft målet att vaccinera alla vuxna fram till sommaren. Men man måste ändå lägga in brasklappen att det bygger på att vi får goda nyheter, att vi får mer vaccin än vad som prognostiseras, säger Magnus Thyberg.
– Vi har fått ganska många negativa vaccinnyheter under januari och februari. Då är det naturligt att vara orolig över tillgången och för att tidsplanen kan förskjutas. Men det är ändå så att det är i april, maj och juni som de stora volymerna väntas komma och det går fortfarande att nå målet.
När Pfizer/Biontech och Moderna drog ned på sina vaccinleveranser gjordes det för att bolaget skulle bygga ut sina fabriker och därmed öka produktionskapaciteten. Magnus Thyberg hoppas att det nu ska visa sig i leveranserna under det andra kvartalet.
– Flera leverantörer har investerat för att få till en produktionsökning under andra kvartalet. Men det måste ske en jämn ökning, vi kan inte få allt vaccin i juni.
I Ekots lördagsintervju kritiserade digitaliserings- och energiminister Anders Ygeman (S) de regioner som meddelat att vaccinationsmålet inte går att nå. Han menade också att regioner måste ”steppa upp” sitt arbete med vaccineringen, och pekade särskilt på region Stockholm.
Enligt Magnus Thyberg gör regionen vad den kan med de doser som levereras.
– Det är så klart en åsikt han får ha. Jag kan inte recensera den bilden. Vi arbetar hårt och målmedvetet för att använda vaccinet vi får på snabbaste sätt. Men vi planerade också för att få 500.000 doser vaccin under februari. Nu kommer vi att ha fått ungefär 120.000. Det gör att vi inte har kunnat vaccinera i den takten vi tänkte. Det är en så klart en utmaning.