Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-28 11:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/regioner-sparar-halften-av-vaccindoserna-vi-ar-osakra-pa-leveranserna/

Sverige

Regioner sparar hälften av vaccindoserna: ”Vi är osäkra på leveranserna”

Flera regioner väljer att spara doserna av vaccinet mot covid-19 i en buffert, trots att Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vaccinera med samtliga doser.
Flera regioner väljer att spara doserna av vaccinet mot covid-19 i en buffert, trots att Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vaccinera med samtliga doser. Foto: Johan Nilsson/TT

Folkhälsomyndigheten rekommenderar regionerna att använda alla vaccindoser som delas ut. Trots det sparar flera regioner, bland andra Stockholm, Skåne och Västra Götalandsregionen, på hälften av doserna de får.

– Vi är osäkra på leveranserna. I takt med att vi ser att leveranserna är stabila får vi omvärdera detta, säger Västra Götalandsregionens vaccinsamordnare Kristine Rygge.

Vaccineringen av fas 1, det vill säga av äldre på särskilda boenden eller med hemtjänst, pågår sedan den 27 december 2020. DN har tidigare skrivit om att Region Stockholm valt att lägga undan hälften av vaccindoserna mot covid-19 som regionen hittills har tilldelats. Det rör sig om mellan 10.000 till 15.000 doser.

Stockholm bedömer att det finns en osäkerhet kring antalet doser och leveranstider. Samma bedömning gör även andra regioner.

Men Folkhälsomyndighetens rekommendation är att använda det vaccin som levereras till regionerna. Myndigheten anser alltså inte att det är nödvändigt att spara en andra dos.

– Man ska definitivt använda det vaccin man har, det finns ingen anledning som det ser ut i dag, att spara vaccin för framtida bruk, utan allt talar för att vi kommer ha löpande leveranser, sade statsepidemiolog Anders Tegnell på tisdagens presskonferens.

Regionerna som likt Stockholm inte har valt att använda med samtliga doser de tilldelats är bland andra Västra Götalandsregionen, Skåne och Örebro.

Region Norrbotten likaså.

Vaccinsamordnare Pia Näsvall i Norrbotten uppger för DN att även de förbrukat hälften av de doser av vaccinet som regionen tilldelats.

– Det handlar inte om att vi ska ha ett lager, men i och med att alla ska ha två doser vaccin måste vi säkra att man också kan få den andra dosen, säger Pia Näsvall och fortsätter:

– Den första leveransen vi fick var på 400 doser. Då vaccinerade vi 200 personer så att dessa individer också skulle få sin andra dos av samma vaccin tre veckor senare.

Region Örebro sparar också på vaccin för att de som fått en första dos också ska vara garanterade en andra dos.

– Först sparade vi hälften, men nu har vi ökat något och ligger på en reserv på ungefär 40 procent om leveranserna glider på datum, säger Örebros vaccinsamordnare Inger Nordin Olsson.

– Ser vi att leveranserna håller kommer vi att öka tempot, men vi kommer ändå se till att ha en buffert så att vi kan glida lite i tid.

Landets andra största region, Västra Götalandsregionen, håller också på vaccindoser trots att Folkhälsomyndigheten rekommenderar regionerna att inte göra det. Exakt hur många doser till antalet som regionen har sparat vet vaccinsamordnare Kristine Rygge inte, men det handlar om hälften av doserna som regionen har fått.

– Vi är osäkra på leveranserna av vaccin. Men i takt med att vi ser att leveranserna är stabila får vi omvärdera detta, säger regionens vaccinsamordnare Kristine Rygge.

Region Skåne har fram till första veckan i januari tilldelats runt 10.000 doser. Hälften av dessa har gått ut för vaccination. Den andra hälften sparas till något regionens vaccinsamordnare Maria Landgren kallar för ”dos två-lager”.

– Vi gör som andra regioner. Hälften av doserna vi får till oss går ut och hälften läggs i ett lager till den andra dosen. De sparas inte odefinierat, utan är reserverade till samma individer som fått den första dosen, säger Maria Landgren och fortsätter:

– Först fick vi besked att vi skulle få 71.000 doser i månaden, sen ändrades det till att det skulle komma 29.000 i månaden. Det senaste beskedet är att vi ska få 40.000 doser i månaden. Det är en väldigt stora skillnad.

Folkhälsomyndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell säger till DN att oron kring leveranserna till regionerna kan vara befogad. Samtidigt vidhåller hon den uttalade linjen som statsepidemiolog Anders Tegnell talade om tisdags.

– Varje region måste ta ställning, men i grunden ser vi gärna att alla doser som fördelas ut också används, säger Karin Tegmark Wisell.

Finns det skäl att vara osäker på att leveranser kommer som planerat i avtalad mängd?

– Vi kan förstå oron eftersom de tidigare leveranserna har förändrats ganska så mycket utifrån planerat datum och omfattning. Men däremot är det planerat med ökade leveranser vecka för vecka och vi har inte fått några signaler på att det inte kommer att ske, säger hon.

Ämnen i artikeln

Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt