Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 12:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/rekordersattning-till-barn-utsatt-for-sexuella-overgrepp/

SVERIGE

Rekordersättning till barn utsatt för sexuella övergrepp

Brottsoffermyndigheten har beslutat att betala ut ersättning till fem barn som blivit utsatta för grova sexualbrott under flera års tid. Ett av barnen får 1,2 miljoner kronor i ersättning, det högsta belopp som myndigheten hittills betalat ut för en kränkning, något som Dagens Juridik var först med att rapportera om.

Enligt ett pressmeddelande från myndigheten har de fem barnen som nu får kränkningsersättning blivit utsatta för grova våldtäkter. Två av barnen har även utsatts för återkommande misshandel.

Det är Nämnden för brottsskadeersättning vid Brottsoffermyndigheten som tagit beslutet om ersättningarna till de fem barnen, som får mellan 600 000 och 1,2 miljoner kronor.

Det barn som får den högsta ersättningen har utsatts för grova övergrepp av sin pappa under större delen av sin uppväxt och brottsligheten har varit så allvarlig och hänsynslös att myndigheten beslutat att betala ut 1,2 miljoner kronor. Pappan dömdes i hovrätten för brotten.

”Det saknas ord för vad de här barnen har varit med om. Övergreppen är oerhört allvarliga och hänsynslösa och har skett vid ett stort antal tillfällen under många år. Brottsoffermyndigheten har därför beslutat om mycket höga ersättningar för dessa barn”, säger Magnus Öhrn, brottsskadechef vid Brottsoffermyndigheten enligt pressmeddelandet.

Den 1 juli i år träder en lagändring i skadeståndslagen i kraft om stärkt rätt till skadestånd för brottsoffer, vilket gör att ännu högre kränkningsersättningar kan bli aktuellt, skriver myndigheten.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt