Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 14:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/rekordmanga-dodsfall-i-covid-19-den-17-december/

Sverige

Rekordmånga dödsfall i covid-19 den 17 december

Foto: Patrik Österberg/TT

Den 17 december har seglat upp som den dödligaste dagen i Sverige sedan pandemin startade. Då avled 116 personer i covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror.

De tidigare toppnoteringarna sattes i våras.

Regionerna rapporterar in dödsfallen löpande, vilket innebär att siffrorna justeras allt eftersom.

Innan tisdagens inrapportering låg antalet dödsfall på 114 den 17 december, men nu har ytterligare två fall lagts till så att siffran hamnar på 116. Därmed är det dagen då flest enskilda dödsfall har rapporterats in i Sverige enligt Folkhälsomyndighetens siffror.

De tidigare dystra rekordnoteringarna sattes i våras, med 115 personer döda både den 8 och 15 april.

Statistiken är inte helt lättolkad.

Som DN tidigare rapporterat är Folkhälsomyndighetens siffra ett mått på antalet personer som dör inom 30 dagar efter bekräftad covid-19 diagnos som rapporteras in från regionerna till deras databas, oavsett dödsorsak.

Det innebär att myndigheten bara vet att personen som avlidit haft covid-19, alltså avlidit med sjukdomen – inte av den. En covidsjuk person kan till exempel under mätperioden omkomma i en trafikolycka och faller då bort när siffran justeras hos Socialstyrelsen i en senare kontroll av siffrorna.

Siffran är en alltså ögonblicksbild och justeras efter efter samkörning med Skatteverkets uppgifter över avlidna. Därefter sorteras nya inrapporterade fall per dag in efterhand till rätt dödsdatum i statistiken.

I slutändan ger Socialstyrelsens dödsorsaksregister, som baseras på läkarens dödsorsaksintyg, en fullständig beskrivning av dem som avlidit med covid-19 som angiven dödsorsak.

Läs mer:

Det behöver du veta för att tolka dödsstatistiken i covid-19

Det är skillnaden på att dö av covid-19 och dö med covid-19

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt