Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 11:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/reseintyg-for-svenskar-vaccinerade-mot-covid-19-drojer/

Sverige

Reseintyg för svenskar vaccinerade mot covid-19 dröjer

Ett reseintyg för de som har vaccinerats ser ut att dröja i Sverige.
Ett reseintyg för de som har vaccinerats ser ut att dröja i Sverige. Foto: Johan Nilsson/TT

Danmark lägger sista handen vid ett intyg om genomförd covid-19-vaccination som i första hand är tänkt att underlätta för personer som behöver resa utomlands. Men här i Sverige ser ett liknande intyg ut att dröja.

TT Text

I Danmark jobbar regeringen med att utveckla ett vaccinpass, ett intyg som kan bekräfta att en person är vaccinerad mot covid-19.

Till DR skriver det danska hälsodepartementet att man till att börja med tänker sig att det ska vara till hjälp för personer som behöver resa till andra länder som kan komma att ställa krav på vaccination före inresan.

Den som fått vaccinet ska själv kunna printa ut intyget och departementet räknar med att den lösningen ska kunna finnas på plats under våren.

Här i Sverige är arbetet med vaccinpass inte alls lika långt gånget. Än så länge har ingen myndighet fått regeringens uppdrag att ta fram en lösning för ett intyg.

– Vi vill absolut se ett vaccinationsintyg men vi tror att ju fler länder som omfattas, om det är EU eller ännu hellre WHO, som sätter ramarna för det här desto bättre och desto större betydelse får ju ett sådant intyg, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT.

Socialminister Lena Hallengren anser att det är bättre med ett samordnat intyg där flera länder omfattas.
Socialminister Lena Hallengren anser att det är bättre med ett samordnat intyg där flera länder omfattas. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige deltar på olika sätt i processer som pågår på EU-nivå för att ta reda på hur ett EU-gemensamt system för vaccinationsintyg skulle kunna se ut.

Ett sådant system bygger på att länderna kan enas om vad som krävs för de intyg som utfärdas.

– Jag tror att det är viktigt att tänka på när man ska använda ett sådant här intyg. Hur ska det å ena sida öppna dörrar men också stänga för människor som kanske inte är vaccinerade än. Det är dels en fråga om hur intyget ska konstrueras. Men jag tänker mig också att det finns, och kommer att behöva finnas, en diskussion om i vilka sammanhang det är relevant att ställa de kraven kontra kanske motsvarande krav på att man visar upp intyg på att man inte har covid, säger Lena Hallengren.

Även om ingen myndighet ännu fått uppdraget att ta fram ett vaccinpass så har E-hälsomyndigheten tilldelats en samordningsroll.

Myndighetens uppgift är att inom ramen för den pågående EU-samverkan från Sveriges sida koordinera, delta i diskussioner och svara på frågor om svenska förutsättningar.

Även Folkhälsomyndigheten är med på en kant.

– Ja, vi har diskussioner både på EU-nivå och på WHO-nivå. Vi är inte direkt inblandade, men vi följer dem. Vi kommer också träffa Estland för att titta på deras förslag till en digital lösning. Det handlar i första hand om ett intyg som kan bli aktuellt vid resor, säger Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell till TT.

Att Sverige inte, likt Danmark, satsat på att snabbt ta fram ett pappersintyg är inte ett förbiseende utan en medveten strategi.

I överenskommelsen mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) om genomförande av vaccinering konstateras att intyg om vaccinering kan komma att krävas för till exempel inresa i vissa länder. Men självprintade pappersintyg tros inte vara tillräckligt och inte accepteras internationellt.

Lena Hallengren säger att hon inte har någon uppfattning om när ett vaccinintyg för svenskar kan finnas på plats.

– Nej, jag kan inte ha det för det ligger inte i våra händer.

Ämnen i artikeln

Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt