Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 06:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/rfsl-radgivare-misstanks-for-flera-valdtakter-i-kansliets-lokaler/

Sverige

RFSL-rådgivare misstänks för flera våldtäkter i kansliets lokaler

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Till RFSL:s avdelning ”Newcomers” kom unga hbtq-migranter för att få stöd och hjälp.

Inom kort väcks åtal mot en av avdelningens rådgivare som misstänks för våldtäkter och sexuella övergrepp mot fyra personer i beroendeställning.

Trots upprepade larm underlät RFSL Stockholm att polisanmäla eller stänga av mannen, skriver Svenska Dagbladet.

Det var dagen före midsommar som en asylsökande man i 25-årsåldern hade ett bokat möte på RFSL Stockholms kontor på Södermalm för att få hjälp att skynda på asylprocessen.

Den man i 55-årsåldern som han skulle träffa hade arbetat på RFSL i över 20 år med migrationsfrågor.

Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet blev den asylsökande mannen inlåst i rådgivarens mottagningsrum och utsatt för vad som misstänks vara en våldtäkt.

Rådgivaren sitter nu häktad på Kronobergshäktet misstänkt för flera sexbrott i RFSL Stockholms lokaler, enligt Svenska Dagbladet.

Den misstänkta mannen advokat Isac Mekonen säger att hans klient förnekar att han har begått något brott.

Men inom kort kommer åtal att väckas mot mannen, enligt åklagare Paulina Pilati.

– Jag kommer att väcka åtal och det är fyra målsägande. Det handlar om fyra fall av våldtäkt och två fall av sexuellt ofredande, säger hon till tidningen.

Mannen ska ha arbetat på kansliet i över två decennier och kom i kontakt med ett stort antal nyanlända, bara under 2019 handlade det om 319 personer, enligt RFSL Stockholms verksamhetsberättelse.

RFSL är ett riksförbund för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter.

RFSL Stockholm är en av 34 lokalavdelningar som finansieras främst genom stöd från kommuner och regioner men också privata donationer. Avdelningen har runt 15 anställda på kansliet. Totalt fick RFSL Stockholm runt 15 miljoner kronor i bidrag 2019.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt