Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-19 21:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/riksdagsavslag-for-ensamkommande/

SVENSK POLITIK

Riksdagsavslag för ensamkommande

Foto: Magnus Hallgren

Riksdagen säger nej till regeringens förslag om att lätta på kraven i gymnasielagen för ensamkommande att få uppehållstillstånd.

Utgången var väntad sedan Centerpartiet i vintras deklarerat sitt nej. Regeringen valde ändå att lägga fram propositionen.

TT Text

Debatten och den slutliga omröstningen i kammaren sker först nästa vecka, den 3 juni, men partiernas sedan tidigare aviserade positioner består när socialförsäkringsutskottet har arbetat klart med propositionen. Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna samt även Centerpartiet yrkar avslag.

Centerpartiet säger nej trots att partiet står bakom det stora paket av migrationslagar som regeringen lagt och som utskottet arbetar med. Det innebär vissa möjligheter för ensamkommande utan skyddsskäl att få stanna i Sverige.

Men för propositionen om gymnasielagen får regeringen bara stöd av Vänsterpartiet. Den innehåller förslag om tillfälliga lättnader till 2023 i kraven för ensamkommande som läser på gymnasiet och som vill kvala in för ett permanent uppehållstillstånd.

Med hänvisning till att pandemin har gjort det svårare att få jobb ville regeringen förlänga tiden för en person att etablera sig på arbetsmarknaden efter utbildningen från sex till tolv månader. Regeringen vill också sänka försörjningskravet på så vis att studiemedel ska kunna räknas som del av inkomst. Som försörjning ska också en anställning som betalas av staten, så kallad yrkesintroduktion, duga.

Men utskottets majoritet anser att regeringen är fel ute. I sitt betänkande skriver utskottet att problemen som uppstått på arbetsmarknaden under pandemin bör lösas med ekonomisk politik mot arbetslöshet i stort, ”inte genom särregleringar för en grupp som inte har skyddsskäl”. Jobb som subventioneras av staten ska inte räknas som försörjning, anser utskottet, och tvivlar på att förslagen ens har den effekt som regeringen hävdar – det vill säga att fler skulle kunna få uppehållstillstånd.

Utskottet motsätter sig gymnasielagen i grunden eftersom den, enligt betänkandet, syftar till att ”garantera att en särskild grupp utlänningar kan beviljas uppehållstillstånd, trots att de befunnits sakna skyddsskäl och i allmänhet inte kunnat klarlägga sin identitet.”

Läs mer:

Regeringen vill lätta krav på ensamkommande

M: ”Det måste bli slut på lappande och amnestier”

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt