Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 13:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/riksdagsledamot-ber-om-ursakt-for-utlandsresa/

Sverige

Riksdagsledamot ber om ursäkt för utlandsresa

Riksdagsledamoten Hans Wallmark (M) är också ordförande för den svenska delegationen i Nordiska rådet.
Riksdagsledamoten Hans Wallmark (M) är också ordförande för den svenska delegationen i Nordiska rådet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Moderata riksdagsledamoten Hans Wallmark har tillbringat julhelgen med sin fru i Las Palmas på Gran Canaria. Han skriver på på Facebook att han ”brustit i omdöme och därmed förtroende” och han ber ”förbehållslöst om ursäkt”.

Tobias Billström, gruppledare för Moderaterna i riksdagen, välkomnar sin partikollegas ursäkt.

MSB:s generaldirektör Dan Eliasson resa till Las Palmas över helgerna har väckt mycket starka reaktioner, därtill att han beskrivit resan som ”nödvändig” då hans dotter bor och arbetar där. Nu erkänner riksdagens Hans Wallmark (M) att han också besökt samma turistort där hans fru varit och arbetat.

”Givet alla andra svenskars uppoffringar finns all anledning att på goda grunder anse att jag borde avstått. Jag har inte rådfrågat min partiledning eller någon annan om denna resa i förväg”, skriver Wallmark på Facebook. Han hävdar att han på alla sätt har fullgjort sitt riksdagsuppdrag, men tillstår har brustit i omdöme och därmed förtroende.

Ett par hundra har i skrivande stund kommenterat Wallmarks Facebookmeddelande och det är till övervägande del kritiska reaktioner. ”Det räcker inte med ursäkt för något som är genomtänkt, övervägt, planerat och genomfört”, skriver en och en annan skriver ”de säger en sak åt folket men skiter tydligen själva i att följa regler och rekommendationer, det är ett hån mot den hårt arbetande sjukvårdspersonalen”.

Tobias Billström, gruppledare för Moderaterna, välkomnar sin partikollegas ursäkt.

– Hans Wallmark konstaterar själv att han brustit i omdöme. Jag välkomnar därför hans ursäkt, skriver Billström i en kommentar till DN.

Hans Wallmark, 55, är Moderaternas utrikespolitiska talesperson och är utrikesutskottets vice ordförande efter Kenneth G Forslund (S). Norrbottenbördiga Wallmark företräder Skåne läns norra och östra valkrets sedan riksdagsvalet 2006, och tidigare har han bland annat varit kommunstyrelseordförande i Ängelholm och politisk chefredaktör på Nordvästra Skånes Tidningar i samma stad.

Wallmark publicerade inlägget på söndagens förmiddag, men på eftermiddagen försvann inlägget för allmänheten. Enligt Moderaternas presstjänst är inlägget inte längre offentligt, utan endast synbart för Hans Wallmarks Facebookvänner.

DN har sökt Hans Wallmark för en kommentar.

Läs mer:

Eliasson: Tyckte resan var nödvändig

Skarp kritik mot Dan Eliasson efter resan

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt