Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-27 06:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/riksdagsledamot-tillbakavisar-anklagelser-om-olampligt-sexuellt-beteende/

SVENSK POLITIK

Riksdagsledamot tillbakavisar anklagelser om olämpligt sexuellt beteende

Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali tillbakavisar nu anklagelser om olämpligt sexuellt beteende mot en flicka under 18 år men över 15 år.

”Jag har gott om bevis som visar att jag är oskyldig till det jag anklagats för ” skriver han på Facebook.

Förra veckan fick den moderata partiledningen information om att riksdagsledamoten Hanif Bali anklagas för olämpligt sexuellt beteende mot en flicka, enligt uppgifter till Expressen.

Under onsdagen gick Hanif Bali ut själv och tillbakavisade anklagelserna på sin Facebook-sida. Han uppmanar till rättslig prövning för att få möjlighet att rentvå sig.

”Jag uppmanar personen som riktar dessa anklagelser mot mig att göra en polisanmälan så jag får möjlighet att rentvå mig. Jag har gott om bevis som visar att jag är oskyldig till det jag anklagats för och att detta snarare rör sig om en komplott”, skriver han.

Hanif Bali skriver att han inte tänker avgå på grund av grundlösa påståenden men att ”de påståenden som riktas mot honom förmodligen påverkar hans möjligheter att kandidera för en till mandatperiod”.

”Detta trots att jag är oskyldig till det som påstås”, skriver han.

När DN i måndags ställde frågor till M-ledaren Ulf Kristersson om anklagelserna mot ledamoten sa han att det pågår en utredning och att partiet tar det på stort allvar.

– Ni kommer att få veta resultatet av vårt arbete. Jag tänker inte säga mer just nu.

Under onsdagseftermiddagen kommenterade Moderaterna: ”Vi har tagit del av riksdagsledamotens inlägg, och han har också lämnat sin version direkt till utredningen, som fortfarande pågår”, säger Moderaterna presschef Niklas Gillström.

Enligt uppgifter till DN har Hanif Bali under dagen polisanmälts.

Mikael Ekman, chef för enheten för särskilda utredningar hos polisen, bekräftar att det under dagen har kommit in en polisanmälan mot en riksdagsledamot.

– Brottet är rubricerat som försök till utnyttjande av barn för sexuell posering – det är vad man i dagligt tal kallar för grooming, säger Mikael Ekman.

Polisen har enligt honom skickat ärendet vidare till särskilda åklagarkammaren, som är de som hanterar brott som misstänks ha begåtts av exempelvis riksdagsledamöter.

Anders Jakobsson, chef på särskilda åklagarkammaren, säger till DN att en anmälan inkom sent på onsdagseftermiddagen men vill inte kommentera mot vem.

Chefsåklagare Maria Sterup säger på torsdagen till DN att det kommit in en anmälan mot den namngivne riksdagsmannen, och att anmälan bygger på ett anonymt tips som kommit till polismyndigheten, där man skickat med tidningsartiklar.

– Utifrån de tidningsartiklarna har vi då rubricerat det inträffade som försök till utnyttjande av barn för sexuell posering, säger Maria Sterup.

DN söker Hanif Bali.