Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-21 17:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/riksdagsledamoten-har-gangvaldet-nara-men-ogillar-debatten-om-klaner/

Sverige

Riksdagsledamoten har gängvåldet nära – men ogillar debatten om klaner

”Haye!” ropar Leila Ali Elmi när hon hälsar tillbaka på en man som känt igen henne och vinkat. Överallt i Angered möter MP-politikern folk som ler och vill hälsa – ofta på somaliska. Haye betyder hej.
”Haye!” ropar Leila Ali Elmi när hon hälsar tillbaka på en man som känt igen henne och vinkat. Överallt i Angered möter MP-politikern folk som ler och vill hälsa – ofta på somaliska. Haye betyder hej. Foto: Anders Hansson

ANGERED-STOCKHOLM. Hon kallades islamist och anklagades för att ha ”klanröstats” in i riksdagen. I år har MP-riksdagsledamoten sett en ny diskussion om klaner utspela sig – med hennes egna hemkvarter i Angered som scen.

Till skillnad från många riksdagspolitiker har Leila Ali Elmi våldet och hoten nära inpå sig. Men debatten om klankriminalitet blir lätt rasistisk och slår mot alla i förorten, anser hon.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in