Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-20 07:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/riksrevisionen-granskar-smittskyddet/

SVERIGE

Riksrevisionen granskar smittskyddet

Foto: Roger Turesson

Riksrevisionen har inlett en granskning av det nationella smittskyddet. Granskningen sker mot bakgrund av coronapandemin men går också längre tillbaka i tiden.

TT Text

– Vi ska titta på smittskyddsverksamheten både under krisläge och normalläge, säger projektledare Ann-Christin Johnreden.

Bland annat Coronakommissionen pekar på en otydlig ansvarsfördelning mellan de nationella och regionala myndigheterna för hälso- och sjukvård.

Riksrevisionens granskning fokuserar på styrningen av den nationella smittskyddsverksamheten. Det innebär att Folkhälsomyndighetens ansvar att samordna det nationella smittskyddet och även regeringen sätts under lupp.

– Vi ska titta på styrningen av smittskyddet i princip från och med Folkhälsomyndighetens bildande, 2014, hur de har riggat sin organisation och hur regeringen har hanterat styrningen av myndigheter på området. Vi har ett längre perspektiv och vi tittar på effektiviteten sett till målet med smittskyddet, hur man har nyttjat sina resurser, vilket mycket är en styrningsfråga, säger Ann-Christin Johnreden.

En del är att belysa att Folkhälsomyndigheten är en sammanslagning av de tidigare myndigheterna Smittskyddsinstitutet och Statens folkhälsoinstitut.

– Det är intressant att ta reda på hur regeringens reformarbete med att slå ihop smittskyddet med folkhälsofrågorna har påverkat smittskyddsverksamheten.

Folkhälsomyndighetens internationella arbete och smittskyddet kopplat till livsmedel och djur omfattas inte av granskningen.

Resultatet kommer att presenteras i en rapport i mars 2023.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt