Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-24 08:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/risk-for-halka-i-mellersta-sverige/

Sverige

Risk för halka i mellersta Sverige

SMHI varnar för risk för plötslig ishalka i stora delar av mellersta Sverige på lördagen. I Norrbottens läns kustland kan ymnigt snöfall ställa till problem.

TT Text

Det rör sig om så kallade klass 1-varningar, den lägre graden, för plötslig ishalka i Värmland, Dalarna och Gävleborg i söder, upp till Jämtland och Västernorrland.

– Men vi ser också att det kan vara halt på en del andra håll, säger Linus Karlsson på SMHI.

Orsaken till halkrisken är antingen att regn faller på kalla vägbanor, alternativt att redan fuktiga vägbanor fryser när vädret klarnar upp och temperaturen snabbt sjunker. Varningarna gäller från lördag morgon i söder, och från eftermiddag/kväll i norr.

I Norrbottens läns kustland kan det komma uppemot 15 centimeter nysnö under lördagen, vilket kan ställa till med problem.

– Vi har ett omfattande nederbördsområde som har börjat röra sig in. I Götaland väntas främst regn, men från Värmland och uppåt blir det snöfall. Det kommer att passera under lördagen och då klarnar det upp allt mer under eftermiddagen, säger Karlsson.

Söndagen bjuder på solchanser, framför allt i Götaland och delar av Svealand. Från Dalarna och norrut väntas mer molnigt, och i fjällen och norra Norrland kan det vara någon snöby.

Ämnen i artikeln

SMHI
Väder
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt