Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-06 21:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/risk-for-stormvindar-i-soder-och-kraftigt-snofall-i-norr/

SVERIGE

Risk för stormvindar i söder och kraftigt snöfall i norr

Tung och blöt snö väntas i flera områden.
Foto: Suvad Mrkonjic/TT

SMHI varnar för hård vind, upp till stormstyrka, på söndagskvällen i delar av södra Sverige. Tåg ställs in på vissa banor fram till måndag morgon.

Snövarningar är samtidigt utfärdade för Norrlandskusten och nordvästra Svealand.

Trafikverket stoppar alla tåg på sträckorna Ystad–Simrishamn samt Helsingborg–Teckomatorp–Eslöv från klockan 17 fram till klockan 9 på måndagsmorgonen.

Enligt Västtrafik är även tåg på Bohusbanan mellan Uddevalla och Strömstad inställda fram till söndagskvällen, rapporterar P4 Väst.

SMHI har gått ut med gula varningar för hård vind i södra Blekinge, i södra Skåne, delar av västkusten och södra Öland under kvällen och en bit in på natten för vissa områden. Det väntas blåsa kraftigt från syd eller sydväst.

– Det är blåsigt i dag över södra Sverige och vindarna tilltar ytterligare under sena eftermiddagen och kvällen. Det ser ut som att det kan gå upp i stormstyrka i vindbyarna, framför allt kustnära men även en bit inpå land, säger Linnéa Rehn Wittskog, meteorolog på SMHI.

– Det kan ha påverkan på trafik, att tåg ställs in och det kan begränsa framkomlighet på vägarna om träd faller. Vi har ingen tjäle i marken så det finns inget som håller fast träden.

Under söndagen gäller även gula snövarningar för Norrlandskusten, men även för stora delar av både Dalarna och Värmland samt de norra delarna av både Örebro- och Västmanlands län. Det väntas komma 10–15 centimeter snö, lokalt 20 centimeter.

– I den sydligaste delen är det ganska blöt nederbörd så det kanske inte byggs på så mycket, men upp mot Dalarna där det är lite kallare så faller det mer som snö. Även vid Norrlandskusten är det temperaturer runt nollan så det kan bli tung och blöt snö, säger Linnéa

Högt vattenstånd i Sjuhärad.
Foto: Tomas Ohlsson

Det ligger sedan ett par dagar tillbaka även en rad varningar på olika nivåer för höga flöden och översvämningar i södra Sverige.

Den väntade kulmen har dock skjutits fram och ser ut att komma tidigt i nästa vecka. Vid ett par mindre sjöar i Västergötland är översvämningsrisken på röd nivå, SMHI:s högsta. Ett mindre antal bostäder är drabbade av översvämningar, men inga insatser har gjorts vid samhällskritiska byggnader eller vägar fram till söndagsförmiddagen, uppger räddningstjänsten i området för DN.

Läs mer: Nervös väntan i Sjuhärad efter SMHI:s varning

Ämnen i artikeln

Skåne
Dalarna
Värmland
Väder
Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt