Regeringen tillsätter en utredning som ska ge mer vindkraft. Sverigedemokraterna protesterar mot att de inte har fått något inflytande över den.
– Jag uppskattar inte att man försöker kringgå oss, säger Tobias Andersson (SD).
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-28 20:41
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/romina-pourmokhtari-haller-presstraff-om-vindkraft-till-havs/
Regeringen tillsätter en utredning som ska ge mer vindkraft. Sverigedemokraterna protesterar mot att de inte har fått något inflytande över den.
– Jag uppskattar inte att man försöker kringgå oss, säger Tobias Andersson (SD).
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
Prövningen av ny vindkraft till havs måste bli smidigare, anser regeringen. Därför tillsätter man en utredning som ska föreslå nya regler som kan ge snabbare beslut.
Utredningen presenterades av klimatminister Romina Pourmokhtari (L) på en pressträff på onsdagen.
– I dag har vi en snårskog av regler och processer, säger ministern.
Utredaren ska föreslå ett system för hur staten ska kunna anvisa områden som är särskilt lämpliga för havsbaserad vindkraft. Idag finns ingen tydlig styrning av var vindkraftsbolagen har störst chans att få bygga. Ansökningarna är därför något av en chansning, och hur det faller ut visar sig först efter en lång, komplicerad och kostsam byråkratisk process.
Regeringen verkar nu vara ute efter ett system som mer liknar det som finns i våra grannländer, där staten i förväg pekar ut var i havet förutsättningarna att få tillstånd är bäst.
Förslag ska också lämnas för hur bolag ska kunna få ensamrätt till ett område, istället för att det som nu kan uppstå en oviss konkurrenssituation. I en del andra länder hålls auktioner där bolagen får buda om rätten att bygga i ett havsområde. Vinnaren är därefter ensam om en option på området.
Det nuvarande svenska systemet kan leda till, och har lett till, att två konkurrerande projekt båda kvalificerar sig för att få godkänt. Den som får nobben i slutänden har då lagt mycket tid och pengar på projektet helt förgäves.
På regeringens bord finns i dag ansökningar om två vindkraftsparker i Kattegatt som planeras i delvis samma område.
– Regeringen bedömer att den här utredningen kan ge nya förutsättningar som snabbar på utbyggnaden, säger Romina Pourmokhtari.
Energipolitiken är ett av de utpekade projekten i Tidöavtalet mellan M, SD, KD och L, som ligger till grund för regeringens maktinnehav. Tobias Andersson (SD), ordförande i riksdagens näringsutskott, anser att ett beslut som syftar till mer vindkraft faller inom ramen för vad Tidöpartierna ska bereda gemensamt.
Sverigedemokraterna har dock inte fått något inflytande över vad den nya utredningen ska handla om och syfta till. Detta bekräftas också av regeringssidan.
– Jag uppskattar inte att man försöker kringgå oss för att pusha den här vindkraftsagendan. Vi tycker naturligtvis att det här är något som berör Tidöprojektet, eftersom det har så tydlig bäring på energiområdet, säger Tobias Andersson.
SD har en i grunden skeptisk syn på vindkraft. Partiet har tidigare protesterat mot att man inte fick ett ord med i laget när regeringen gav klartecken till att dra en undervattenskabel till vindkraftsparken Kriegers flak.
– Vi har gjort tydligt att kommande projekt bör gå genom oss när det rör sig om regeringsbeslut. Så vi är fortsatt kritiska till att vi inte involveras i de här Tidörelaterade frågorna, säger Tobias Andersson.
DN har sökt Romina Pourmokhtari för en kommentar till detta.
Utredningen som regeringen nu tillsätter handlar om vindkraftsprojekt i det som kallas Sveriges ekonomiska zon, det vill säga minst 12 nautiska mil utanför kusten. Här .är det regeringen själv som är sista instans när ansökningar ska godkännas.
Regeringens besked om utredningen får positiv respons från branschen. Danska bolaget Örsteds Sverigechef Sebastian Hald Buhl kallar det ”mycket välkommet”. Även branschorganet Energiföretagen gör tummen upp men manar samtidigt regeringen att inte sitta still i väntan på utredningen.
– Vi vill understryka vikten av att besluta om tillstånd för de havsbaserade vindkraftparker som redan ligger på regeringens bord så att dessa snarast kan bidra till elförsörjningen, kommenterar Energiföretagens VD Åsa Pettersson.
Läs mer:
Regeringen nobbar förslag för mer vindkraft
Havsvindkraft dras inför domstol
På regeringens bord ligger tio ansökningar om att bygga vindkraftsparker i Sveriges ekonomiska zon (12-200 nautiska mil från kusten).
5 projekt i Skagerack och Kattegatt: Mareld, Poseidon, Galatea-Galene, Kattegatt Syd, Stora Middelgrund.
4 projekt i Östersjön: Skåne havsvindpark, Triton, Södra Victoria, Aurora (plus Kriegers flak som redan fått godkänt).
1 projekt i Bottenhavet: Eystrasalt.
Källa: Regeringskansliet