Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-02 14:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/ryssland-slar-tillbaka-efter-gripandet-antirysk-hysteri/

SVERIGE

Ryssland slår tillbaka efter gripandet: ”Antirysk hysteri”

Paret kom till Sverige i slutet av 1990-talet.
Foto: Privat

”Antirysk hysteri”. Så beskriver Ryssland gripandet av två svenska medborgare misstänkta för grov olovlig underrättelseverksamhet.

Paret, som invandrade från Ryssland på 90-talet, är involverat i flera bolag varav ett ägs av en pensionerad rysk militär.

I en gryningsräd under tisdagen greps två svenska medborgare i en insats av Säkerhetspolisen, med hjälp av Nationella insatsstyrkan och Försvarsmakten. Det gifta paret, som ursprungligen kommer från Ryssland, greps i sitt hem i en villaförort en bit utanför centrala Stockholm.

Mannen misstänks för både grov underrättelseverksamhet mot Sverige och främmande makt, och hans fru misstänks för medhjälp i båda brotten. De misstänks ha bedrivit brottsligheten under nästan tio års tid. Enligt uppgifter till DN ska det misstänkta brottet ha skett via affärskontakter.

Paret har länge varit involverat i flera företag, som framför allt arbetat med att importera och exportera industriprodukter. Ett av företagen, där mannen var vd, riktar in sig på att bedriva handel av reservdelar och maskiner för gruvindustrin mellan bland annat Sverige och Ryssland. Paret har varit aktiva i åtminstone fyra företag, varav minst två granskats av svenska myndigheter.

Den 15 mars 2016 gav förvaltningsrätten i Stockholm Skatteverket tillåtelse att gå in i två teknikföretags lokaler i Nacka utanför Stockholm. Detta eftersom de misstänkte att företagen importerat stora mängder varor som de sedan sålt vidare till ett holländskt bolag, som inte redovisat köpen.

Paret greps under uppmärksammade former under tisdagen, med hjälp av helikoptrar från Försvarsmakten.
Foto: Magnus Hallgren

När Skatteverket tittade närmare på företagen noterade de att åtminstone ett av företagen har ”oklara ägarförhållanden”. Företaget drivs formellt av det nu misstänkta paret – men alla aktier ägs av ett cypriotiskt investeringsbolag som i sin tur ägs av en man i Ryssland. Företaget nämns även i en delrapport från Totalförsvarets forskningsinstitut om ryskt ägande av svenska företag från juni i år.

Som Aftonbladet först kunde rapportera om är den ryske mannen som äger investmentbolaget i 70-årsåldern och presenterar sig i sociala medier som en pensionerad militär.

På Odnoklassniki, en rysk sociala medier-sajt, har mannen publicerat en rad bilder från återträffar med personer som uppges ha utbildats på en militärhögskola i den ryska staden Vladikavkaz. På flera bilder beskriver mannen personerna på bilderna som ”Tambov-kompaniet”, efter staden Tambov i centrala Ryssland.

Säkerhetspolisen, som bedriver utredningen mot paret, vill i nuläget inte kommentera fallet ytterligare. DN har sökt åklagaren utan resultat.

Maria Zakharova vid ryska UD menar att rapporteringen om gripandet är exempel på spionmani i väst.
Foto: Tass

Det ryska utrikesdepartementet kommenterade under en pressträff på torsdagen gripandet av paret.

”Ur vårt perspektiv är publiceringarna i svenska medier en del av en bredare antirysk hysteri i västvärlden. Den russofobiska kampanjen har utvecklats till en riktig spionmani i vissa länder”, sade Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet.

Enligt Maria Zakharova har ryska UD inte fått någon information om gripandet från svenska myndigheter.

”Vi har tidigare kunnat avslöja sanningen bakom deras rapportering om till exempel ubåtar. En massa fake news. Tids nog kommer sanningen fram, när den svenska undersökningen är klar och kan visa att vi inte har något med detta att göra. Kommunikationen från svensk polis har inte innehållit någon information om de gripnas identitet, nationalitet eller vilket land de ska ha spionerat för. Och från officiella kanaler har det inte funnits någon information över huvud taget. End of story.”

Kvinnan släpptes på torsdagen, men misstankarna mot henne kvarstår. Senast på fredagen ska åklagaren fatta beslut om maken ska begäras häktad eller släppas på fri fot.

Läs mer: Två gripna för misstänkt för brott mot Sveriges säkerhet

Ämnen i artikeln

Säpo
Ryssland
Spioneri
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt