Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-03 14:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/s-kristerssons-och-akessons-ordkrig-om-nato-maste-upphora/

SVENSK POLITIK

S: Kristerssons och Åkessons ordkrig om Nato måste upphöra

Magdalena Andersson (S).
Foto: Niklas Porter

S-ledaren Magdalena Andersson uppmanar regeringen att ta avstånd från Sverigedemokraterna i samband med den svenska Natoansökan.

– Ulf Kristersson bör ta sig en rejäl funderare på om Sverigedemokraterna är det bästa partiet att luta sig mot i den här situationen, säger hon.

Efter de senaste dagarnas turer kring den svenska Natoansökan har det blossat upp en debatt i partierna i regeringsunderlaget. SD:s partiledare Jimmie Åkesson är kritisk till hur regeringen uttryckt sig efter de senaste aktionerna mot ett svenskt Natomedlemskap och menar att det avspeglar en undfallenhet för islamistiska krafter.

– Det finns en gräns för hur en regering bör uttrycka sig, inte minst eftersom Sverige har ett inhemskt islamisthot som inte kan underskattas, skrev Jimmie Åkesson på Facebook i måndags och tillade att han skulle ta upp detta med statsminister Ulf Kristersson (M).

Oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) konstaterar att Natoprocessen befinner sig i ett allvarligt läge och uppmanar därför regeringen att förhålla sig lite kalla till situationen.

– Det är en väldigt upptrissad situation och då är det viktigt att ta det lugnt och fundera igenom väldigt noga vad man säger och vilka signaler man sänder, säger Magdalena Andersson.

Hon anser att det finns anledning att uttrycka avsky för aktionen med den upphängda Erdogandockan utanför Stockholms stadshus, men att det bär iväg för långt att säga att det var ett sabotage mot den svenska Natoansökan.

– Om syftet var att det skulle bli färre aktioner av det slaget så är risken att man istället får motsatt effekt, eftersom det finns grupper i Sverige som inte vill att vi ska gå med i Nato.

Hon tycker att Ulf Kristersson bör ta sig en rejäl funderare på om Sverigedemokraterna är det bästa partiet att luta sig mot i den här situationen.

– Det är inte bra att det nu är öppet ordkrig mellan statsministern och partiledaren i det största partiet i regeringsunderlaget samtidigt som det är en så upptrissad stämning.

I förra veckan framkom det att Chang Frick, som bland annat är programledare i den SD-finansierade kanalen Riks, lagt ut pengar till ett demonstrationstillstånd för dansk-svenska högerextremisten Rasmus Paludan. Paludan genomförde i lördags en aktion med koranbränning utanför den turkiska ambassaden i Stockholm.

– Det är ytterligare ett skäl för Ulf Kristersson att fundera på om SD är det bästa partiet att samarbeta med i det här säkerhetspolitiska läget, säger Magdalena Andersson.

Hon vill inte säga om hon har diskuterat de senaste turerna kring Natoprocessen med statsministern.

– Exakt vad jag tar upp med Ulf Kristersson behåller jag för mig själv.

Andersson uppmanar statsministern att nu hålla väldigt nära kontakt med framför allt Finland men också de andra Natoländerna. På tisdagen gläntade den finländske utrikesministern Pekka Haavisto för att Finland kan gå vidare på egen hand med sin Natoansökan.

– Jag har förstått att utrikesministern har förtydligat sitt uttalande och att planen är att vi ska gå hand i hand in i Nato. Men det är också därför det är väldigt viktigt att ha en nära kontakt med Finland hela tiden.

Ser du någon risk med att du bidrar till att störa Natoprocessen genom att kritisera regeringen?

– Jag tänker alltid på vad som är bäst för Sverige och svenska folkets säkerhet. Det är något som jag alltid har med mig när jag uttalar mig.

Till skillnad från Magdalena Andersson ser Liberalernas partiledare Johan Pehrson inte Jimmie Åkesson som ett problem för den svenska Natoprocessen. Han tonar ner motsättningen mellan Åkesson och statsminister Ulf Kristersson (M) om koranbränningen.

– Jag tror inte att oenigheten är så stor i sak. Jag utgår ifrån att alla partier i Sveriges riksdag står upp för den svenska grundlagen och också är beredda att försvara den även när det är smärtsamt och när människor är fly förbannade på den, säger Johan Pehrson.

– I Sverige får man skända, man får förklara med sina kraftigaste uttryck hur illa man tycker om en religion om man inte ägnar sig åt hets mot folkgrupp eller förtal.

Chang Fricks inblandning i Rasmus Paludans koranbränning vill Johan Pehrson inte kommentera.

– Jag kan inte kommentera vad Chang Frick gör. Då skulle man bli alldeles yr i huvudet.

DN har sökt statsminister Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD).

Läs mer:

Finlands utrikesminister: Olyckligt att någon med flit vill fördröja Natoprocessen

Experten: Ser illa ut för Sverige

Ämnen i artikeln

Nato
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt