Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-02 09:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/s-tappar-makten-i-sodertalje-efter-plotsligt-sidbyte/

SVERIGE

S tappar makten i Södertälje efter plötsligt sidbyte

”Just nu känns det avlägset att fortsätta inom partiet”, säger KD:s tidigare gruppledare David Winderdal.
Foto: Elin Åberg

Efter 32 år med S-styre tar M, L och KD över makten i Södertälje – med stöd av SD och Realistpartiet. En oväntad vändning efter att KD först uteslutit att styra med SD:s inflytande.

– Just nu är jag i chock, säger David Winerdal som petats som KD:s gruppledare i Södertälje.

VAL 22

Efter 32 år vid makten får nu Socialdemokraterna sätta sig i opposition i Södertälje. M, L och KD är överens om ett minoritetsstyre som med stöd av Sverigedemokraterna och det lokala Realistpartiet får ihop tillräckligt med mandat för att bli det största alternativet i kommunfullmäktige. Realistpartiet uppger på sin hemsida att de fokuserar på lokala frågor och inte tillhör något politiskt block. De vill se fler billiga bostäder och ett utökat ansvar för politiker och tjänstemän.

Det nya styret kallar sig för ”Södertäljealliansen” och kommer att tillträda med moderaten Alexander Rosenberg som tilltänkt ordförande för kommunstyrelsen.

– Det känns jätteroligt och det är dags för ett skifte. Inget parti borde styra en kommun i 32 år, säger han.

Moderaterna i Södertälje gick till val på skattesänkningar, men det oklart om den första borgerliga budgeten i kommunen på över tre decennier kommer att innehålla några sådana.

– Det är frågor vi kommer att sätta oss ner med, men vi befinner oss – som alla andra kommuner – i ett oroligt läge med räntan och inflationen, säger Alexander Rosberg.

Alexander Rosberg, Moderaternas gruppledare i Södertälje.
Foto: Liza Simonsson

Han vill inte avslöja vad Realistpartiet och SD krävt för att släppa fram M, L och KD-styret.

– Vi är överens om inriktningen och har ett internt avtal. Det kommer inte att bli några obehagliga överraskningar, säger han.

De senaste fyra åren har Södertälje styrts av en koalition bestående av S, KD, C och MP. Socialdemokraterna har sedan 1980 innehaft posten som kommunstyrelsens ordförande.

Efter valet såg det ut som att dessa partier skulle sitta kvar vid makten eftersom KD-ledaren David Winerdal konstaterade att ett samarbete som krävde stöd av SD var uteslutet.

Några dagar senare valde dock KD att byta ut Winerdal som gruppledare mot Anna-Tuulia Syrjänen – för att sedan hoppa av koalitionen med S, C och MP.

– Jag hade lovat väljarna att så länge jag styr kommer vi inte att samarbeta med SD. Då valde partiet att plocka bort mig direkt efter valet. Det är beklagligt när det finns alternativ som inte ger SD inflytande, säger han till DN.

Han beskriver det som en chock att partiet petat honom som gruppledare och han är orolig för att de borgerliga partierna fått betala ett högt pris för att få stöd av SD.

– Jag trodde att jag hade mitt parti i ryggen och att de stod bakom min hållning till SD. Just nu är jag mest orolig för hur man kommer att hantera stadens kulturliv, där kan det ske radikala förändringar, säger han.

Robert Halef, ordförande för KD i Södertälje, säger att beslutet att byta gruppledare är en förtroendefråga, som inte har något att göra med att partiet nu ska få stöd av SD.

– Det handlar inte om det vägval vi gjort, det här är ett beslut som styrelsen enhälligt har kommit fram till. Väljarna röstar i allmänhet på ett parti, ett valmanifest och en ideologi – inte på en viss person, säger han och vill inte vidare utveckla varför man inte längre har förtroende för David Winderdal.

Vad innebär vägvalet?

– Nu har vi bollen i vår hand. Ett maktskifte har varit efterlängtat för många Södertäljebor, nu kan vi med tre borgerliga partier föra en borgerlig politik.

Boel Godner (S), kommunstyrens ordförande.
Foto: Nicklas Thegerström

Socialdemokraten Boel Godner, som varit kommunstyrelsens ordförande i Södertälje sedan 2011, tycker att dagens besked är tråkigt, men inte oväntat.

– Efter att KD sparkade ut sin gruppledare och svek sina vallöften om att inte samarbeta med Sverigedemokraterna så förstod vi att det, dessvärre, kunde bli en sådan här majoritet.

Känner du dig sviken?

– Nej, men det finns nog KD-väljare i Södertälje som gör det. Nu får vi ett femparti-styre som är helt beroende av Sverigedemokraterna.

Vad ska du göra nu?

– Nu i dag när jag får frågan utgår jag från att jag och mitt parti går över till att leda en kraftfull opposition, säger Boel Godner.

Läs mer:

KD och L säger nej till gemensamt styre

Fem frågor som S, V och MP måste enas om i Stockholms stad

Ämnen i artikeln

Val 2022
Södertälje
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt