Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-23 15:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/sa-blev-bergslagens-kamprad-vargjagarnas-hjalte/

05:37. Trämiljardären Karl Hedin åtalas för att ha jagat varg – och går till fullt motangrepp mot det svenska rättsväsendet. Han har 100 miljoner i krigskassan – och tusentals som hejar på.
Sverige

Så blev Bergslagens Kamprad vargjägarnas hjälte

SNYTSBO. När trämiljardären Karl Hedin åtalas för grovt jaktbrott, misstänkt för att ha jagat varg, går han till fullt motangrepp mot det svenska rättsväsendet. Han har 100 miljoner i krigskassan – och tusentals jägare och vargmotståndare som hejar på.

Hur tänker han? Och varför syns han med radikala nationalister? DN:s Niklas Orrenius och Roger Turesson for till Snytsbo i jakt på svar.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 11 Karl Hedin träffar ibland människor som skjuter varg olagligt. Han anger dem inte. ”Jag har förståelse för att folk tänker 'enough is enough'.”
Foto: Roger Turesson
Bild 2 av 11 Här, på Karl Hedins sågverk i den västmanländska byn Karbenning, misstänkte polisen först att Hedin låtit elda upp kadaver från tjuvskjuten varg. Men när askan analyserades hittades inga vargrester.
Foto: Roger Turesson
Bild 3 av 11 Karl Hedin i sitt vardagsrum i Snytsbo. Vid fönstret hänger ett av lodjursskinnen som polisen beslagtog vid sitt tillslag för två år sedan. Skinnen har Hedin fått tillbaka – men inte sina jaktvapen.
Foto: Roger Turesson
Bild 4 av 11 Vargens återkomst har förändrat livet för fårägare i flera svenska län. De som drabbas av rovdjursattacker kan få bidrag från länsstyrelsen till kraftigare stängsel.
Foto: Roger Turesson
Bild 5 av 11 Karl Hedin på sin privata brygga vid sjön Snyten. När den stora skogsbranden härjade 2014 flög brinnande partiklar över vattnet och antände skogen på ön i sjön. Hedin och hans medarbetare rodde ut och släckte.
Foto: Roger Turesson
Bild 6 av 11 Fårbonden Mattias Karlsson och hans sambo Michaela Åhlberg har vid tre olika tillfällen hittat baggar och lamm dödade av rovdjur.
Foto: Roger Turesson
Bild 7 av 11 Fårbonden Mattias Karlsson öser beröm över länsstyrelsens besiktningsmän, som varit hjälpsamma efter rovdjursattacker. Utan bidraget från länsstyrelsen till nytt, kraftigare stängsel hade han och sambon Michaela troligen slutat med fårskötseln.
Foto: Roger Turesson
Bild 8 av 11 Jakten och hundarna hör till det viktigaste i Seppo Piirhonens liv – men vargens närvaro hotar det, säger han. När jämthunden Dosan går lös i skogan är Seppo ofta rädd att vargen ska döda honom.
Foto: Roger Turesson
Bild 9 av 11 Rättsväsendets behandling av Karl Hedin är en viktig orsak till att Seppo Piirhonen tappat tron på svenska myndigheter.
Foto: Roger Turesson
Bild 10 av 11 Karl Hedin i keps med koncernens logga. Hans farfar, som en gång startade företaget, hette också Karl Hedin.
Foto: Roger Turesson
Bild 11 av 11 När den antirasistiska tidningen Expo ställde frågor om Karl Hedins deltagande i den alternativa bokmässan så blev han förbannad – och ännu mer inställd på att åka dit.
Foto: Roger Turesson