Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-06 15:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/sa-blir-dagens-nyheters-redaktion-i-skane/

SVERIGE

Så blir Dagens Nyheters redaktion i Skåne

Efter påsk startar Dagens Nyheter en helt ny redaktion i Malmö, för att bättre bevaka Skåne och Öresundsregionen. Nu är det klart vilka som kommer att bemanna den och hur satsningen kommer att se ut.

DN Text

Intresset för Dagens Nyheters journalistik växer stadigt. Under 2020 hade tidningen en historiskt hög tillväxt av digitala prenumeranter. Antalet prenumeranter, digitalt och på papper, är nu det högsta sedan början av 00-talet. Detta har gjort att tidningen fått möjligheter att satsa ytterligare på redaktionen, nu med en ordentlig satsning på Skåne och Öresundsregionen.

I början av april öppnar en helt ny redaktion i Malmö, med fyra reportrar och en fotograf – utöver de två medarbetare som redan finns i Skåne.

– Skåne och Öresundsregionen är väldigt viktiga områden att bevaka, ur många perspektiv. Vi vet också att intresset för DN:s journalistik är stort: Skåne är vår tredje största region sett till antalet betalande läsare. Vår starka tillväxt i digitala prenumeranter har stärkt DN ekonomiskt och gjort det möjligt att lägga mer resurser för att förstärka rapporteringen därifrån, för alla våra läsare, säger Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski.

Under våren kommer satsningen att märkas i form av utökad bevakning, men också med bättre digitala tjänster, som samlar all rapportering från och om Skåne på samma sätt som i dag med Göteborg, samt nyhetsbrev för den som vill följa det bästa av DN:s bevakning av regionen.

– Digitalt har DN en klar majoritet av läsarna och prenumeranterna utanför Stockholm. Vi växer i hela riket och med det följer förstås ett ansvar att också spegla hela Sverige bättre. Vi har gjort satsningar i flera steg, först på ett nätverk av frilansmedarbetare på 15 orter 2017, sedan med redaktionen i Göteborg 2019. Satsningen i Malmö följer det mönstret – och kan säkert komma att följas av fler. Vi behöver den kontinuitet och kvalitet som kommer av närvaro och stark lokal förankring på flera orter, säger Martin Jönsson, redaktionell utvecklingschef och projektledare för DN Göteborg och DN Skåne.

Här är de personer som nyanställts till redaktionen i Malmö:

Hanna Grosshög
Foto: DN

Hanna Grosshög, 41, frilans, sedan 2017 en del av DN:s riksnätverk av frilansmedarbetare, har bevakat Skåne och Danmark för DN:s räkning.

Tove Hansson
Foto: DN

Tove Hansson, 37, reporter, SVT Nyheter Skåne, tidigare bl a reporter/tf nyhetschef på Kvällsposten och reporter på Helsingborgs Dagblad. Nominerad till Guldspaden 2012 och 2019, senast för avslöjandet om att gängkriminella utnyttjat stödboende som betalts av Malmö stad.

Nadia Jebril
Foto: DN

Nadia Jebril, 38, reporter och programledare, SR Malmöhus/P4, tidigare reporter på Sydsvenskan och programledare för en rad program på SVT , SR och UR. Nadia är i dag programledare för Karlavagnen i P4, ett av SR:s mest lyssnade program.

Hilda Ärlemyr
Foto: DN

Hilda Ärlemyr, 31, reporter, Kristianstadsbladet, tidigare bl a på SR Ekot och SR P1 Kultur samt frilans för Vi Läser. Nominerades 2019 till Wendelapriset för bästa socialreportage, för reportageserien Fallet Klara, om en familj som till sist tvingades kasta ut sitt eget barn från hemmet.

Anders Hansson
Foto: DN

Anders Hansson, 49, frilansfotograf. Har i många år arbetat för Dagens Nyheter och andra tidningar. Utsågs till Årets Fotograf av Pressfotografernas Klubb 2016.

Chef för redaktionen är Erik Ask, som också fortsätter som chef för DN Göteborg. Sedan tidigare har DN två medarbetare på plats i Skåne: Niklas Orrenius och Per Svensson.

Det samarbete som DN har med Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad, både direkt mellan tidningarna och inom ramen för Bonnier News, fortsätter som tidigare. Den nya DN-redaktionen kommer att sitta i samma lokaler som Sydsvenskan, Kvällsposten och Lokaltidningen gör vid Triangeln i Malmö.

Ämnen i artikeln

Journalistik
Skåne
Malmö
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt