Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-25 01:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/sa-blir-dns-redaktioner-i-norra-sverige/

SVERIGE

Så blir DN:s redaktioner i norra Sverige

DN öppnar i mars redaktioner i Luleå och Umeå (bilden).
Foto: Henrik Montgomery/TT

I höstas berättade Dagens Nyheter om nästa steg i tidningens plan för starkare bevakning av hela Sverige: att öppna redaktioner i norra delen av landet. Nu är det klart var det blir och vilka som ingår i satsningen.

DN Text

De senaste åren har Dagens Nyheter, steg för steg, rullat ut satsningar på en bättre bevakning av hela Sverige. 2019 startades en ny redaktion, med sex medarbetare, i Göteborg. I våras var det dags för en ny redaktion i Malmö, med fem nya medarbetare – och i september informerade ledningen om att det också kommer att bli ”två eller tre redaktioner i norra Sverige”.

Efter en omfattande rekryteringsprocess, med mer än 170 sökande och en genomgång av ett antal lokaliseringsalternativ, är det nu klart hur satsningen ska ta form. Det blir en redaktion i Luleå och en i Umeå.

– Det har varit svårt att välja orter. Det går förstås inte att bevaka hela norra Sverige med ett fåtal medarbetare, hur man än väljer att fördela bemanningen. Nu satsar vi på två lite större hubbar i Umeå och Luleå, som är de två viktigaste städerna. Sedan kommer vi förstås att rapportera även från andra delar av norra Sverige, både från de två redaktionerna och från Stockholmsredaktionen, säger Martin Jönsson, redaktionell utvecklingschef och projektledare för DN:s rikssatsningar.

Anna Åberg
Foto: Eva Tedesjö

Syftet med etableringen av nya redaktioner är, precis som med lanseringarna i Göteborg och Skåne, inte att konkurrera med lokalredaktionerna i regionen, utan att göra innehåll för en rikspublik.

– Vi satsar på den journalistik som intresserar alla våra läsare, var de än bor. Egna granskningar, fördjupningar, porträtt och större reportage. Men också förstås större nyhetshändelser, säger DN:s redaktionschef Anna Åberg.

Satsningarna i Göteborg och Skåne har varit väldigt framgångsrika, både journalistiskt och ekonomiskt, då de lett till en ökning av antalet digitala prenumeranter – något som möjliggjort fler redaktionella investeringar.

Erik Simander, Marcus Derland, Emma Isberg.

De som kommer att arbeta med DN:s redaktioner i norra Sverige är:

Jonas Fröberg, DN:s prisbelönte ekonomi- och motorjournalist, som blir chef för satsningen.

Marcus Derland, i dag grävreporter/redaktör på Dagens Arbete, som nominerats till Guldspaden för bästa granskande journalistik nio gånger – och vunnit två. Hans fokus är näringslivs- och arbetslivsjournalistik.

Emma Isberg, riksreporter på Sveriges Radio P3, med hela Norrbotten som bevakningsområde. Har tidigare arbetat på NSD/Norrbottens-Kuriren.

Sven Björkland, under många år reporter på Västerbottens-Kuriren, med fokus på granskningar, krim och reportage. Nominerades till Wendelapriset för bästa socialreportage 2019.

Jenny Kejerhag, reporter på Miljö & Utveckling, med fokus på klimatfrågor. Har tidigare arbetat på SR och SVT och belönats med Guldspaden för bästa reportage i studentkategorin.

Erik Simander, frilansfotograf för bland annat TT och med en utbildningsbakgrund på Nordens fotoskola. Erik har vid två tillfällen belönats i Årets bild, för Årets bildreportage 2016 och som Årets rookie 2016.

Sven Björkland, Jenny Kejerhag, Erik Abel

Marcus Derland, Emma Isberg och Erik Simander kommer att finnas på plats i Luleå, medan Sven Björkland och Jenny Kejerhag kommer att utgå från Umeå.  Redaktionerna kommer att startas i mitten av mars 2022. I samband med satsningen kommer DN också att förstärka samarbetet med frilansfotografen Erik Abel, som länge arbetat för bland annat DN, TT och Sveriges Natur, i Umeå – samt med ytterligare någon frilansjournalist.

– Jag är otroligt nöjd med sammansättningen av den här gruppen. Det är journalister med bred kunskap, bra nätverk i regionen och ett stort engagemang, säger Jonas Fröberg.

Jonas Fröberg.
Foto: Anette Nantell

Läs också:

DN stärker bevakningen av norra Sverige

Peter Wolodarski: Jag har också varit okunnig och ointresserad