Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-05 21:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/sa-blir-midsommartrafiken-jattemycket-bilar/

SVERIGE

Så blir midsommartrafiken: ”Jättemycket bilar”

På flera stora vägar i hela landet finns det risk för köbildning inför helgen. Framför allt i storstäderna kan man förvänta sig att resorna tar längre tid än väntat.
På flera stora vägar i hela landet finns det risk för köbildning inför helgen. Framför allt i storstäderna kan man förvänta sig att resorna tar längre tid än väntat. Foto: Magnus Hallgren

Tålamod, tid och ett utvilat huvud. Det är tre av de viktigaste sakerna för den som ska ut på vägarna under midsommarhelgen.

– Det kommer vara jättemycket bilar på våra vägar, säger Trafikverkets Sofia Lindström.

För att undvika köer och minska olycksrisken – undvik de mest trafikerade vägarna.

Ett ökat tryck väntar på flera av landets största vägar. Med det ökar också risken för köer och att turen med bilen tar längre tid än vad man först tänkt.

Allra mest trafik väntas det bli i Malmö, Göteborg, Stockholm och Uppsala när semestertörstande bilister ska ta sig in och ut ur städerna.

– Det är många som vill ta sig ut till mindre orter, där man kanske har en sommarstuga, för att fira, säger Sofia Lindström, presskommunikatör på Trafikverket och fortsätter:

– Torsdagen brukar vara den dagen där det är allra mest trafik. Från klockan 11 fram till tidig kväll kommer det vara allra mest intensivt. Det kommer nog vara en hel del trafik även på fredag förmiddag, men väldigt många brukar åka iväg redan på torsdagen.

Just torsdagen är också den dag då allra flest olyckor brukar inträffa under midsommarhelgen. I fjol inträffade 45 olyckor där minst en person blev skadad på torsdagen.

– Det man framför allt behöver ha med sig i trafiken är en jättestor portion tålamod. Man kan säkert hamna i köer och det kommer vara många bilar runt en, men fram kommer man, så ta det lugnt, säger Sofia Lindström.

Om man ska ta sig ut från Malmö, Göteborg eller Stockholm får man räkna med att det är gott om trafik på alla vägar som leder ut från städerna och att det därför kan bli långa köer.

– Det finns ingen alternativ väg att ta egentligen, för alla kommer vara trafikerade. Det bästa knepet är nog helt enkelt att åka lite tidigare på dagen eller att vänta till lite senare på kvällen innan man åker.

Att hålla avstånd, vila på gasen och ha en god natts sömn med sig är andra saker som man kan tänka på när man planerar sin avfärd.

– Sedan är det bra att försöka köra på mötesseparerade vägar, där det finns mitträcken som gör att man undviker kollisioner.

De senaste årens midsommarfiranden har kantats av coronapandemin. Under 2020 minskade trafiken när fler firade hemma, men till årets firande väntas antalet bilar vara tillbaka på samma höga nivå som innan pandemin.

– Förra året var det ganska mycket trafik, så det har varit trafikintensivt även under pandemin. Men nu finns det inga begränsningar eller restriktioner så det kommer helt klart vara många bilar i rörelse, säger Sofia Lindström.

I norr kommer det framför allt vara trafikerat på E4:an upp till Luleå och på E14 mellan Åre och Sundsvall.

I de södra delarna förväntas trafiken vara intensiv på flera olika ställen, framför allt på europavägarna. På de vägar som vanligtvis är mindre trafikerade förväntar sig Trafikverket att bland annat Ölandsbron och väg 70 runt Siljan kommer belastas hårt.

På flera håll i landet pågår det vägarbeten just nu, vilket också kan komma att påverka köbildning och förlängd restid. Därför kan det vara bra att redan innan man satt sig i bilen kontrollera vilka större störningar som förväntas på sträckan.

– Det pågår arbeten runt om i landet och kör man förbi där det är någon som jobbar är det viktigt att man visar hänsyn. Vi vill att alla ska få komma hem från jobbet, så passerar man ett vägarbete är det bra om man tar det lite extra lugnt.

När midsommarafton har övergått till midsommardag och firandet har avslutats kan bilisterna räkna med hög trafik på både lördagen och söndagen.

– Då är det samma saker som gäller. Ta det lugnt, ha is i magen och var medveten om att det kan uppstå köer.

Läs mer:

Här är hela sommarens väder – ovanligt varmt i norr

Vägar med tät trafik under midsommarhelgen

Fler vägar kan komma att vara belastade.

Vägar med tät trafik under midsommarhelgen
Grafik: DN. Källa: Trafikverket.

Midsommartrafiken till och från Stockholm

Ämnen i artikeln

Trafikverket
Midsommar
Biltrafik
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt