Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-23 07:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/sa-gick-malmo-fran-skamflack-till-socialdemokraternas-skrytobjekt/

Katrin Stjernfeldt Jammeh brukar säga att hon förmodligen är den kommunstyrelseordförande som oftast ombeds beskriva ”bilden av sin stad”. ”Men min drivkraft handlar inte om att skapa en bild av något. Det är verkligheten jag vill förändra”, säger hon.
Katrin Stjernfeldt Jammeh brukar säga att hon förmodligen är den kommunstyrelseordförande som oftast ombeds beskriva ”bilden av sin stad”. ”Men min drivkraft handlar inte om att skapa en bild av något. Det är verkligheten jag vill förändra”, säger hon. Foto: Anders Hansson
SVERIGE

Så gick Malmö från skamfläck till Socialdemokraternas skrytobjekt

Malmö, under många år symbol för skjutningar, bombdåd och gängvåld, lyfts plötsligt fram av S som en nationell förebild.

Mitt i förändringen står ett kommunalråd som blir orolig när partiet skryter om hennes hemstad.

– Jag lever alla dagar i veckan med känslan att det kan vända i morgon igen, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 13 Finansminister Mikael Damberg är en av de socialdemokrater som hyllat Malmö för framgångarna i kampen mot gängkriminaliteten.
Foto: Anders Hansson
Bild 2 av 13 Katrin Stjernfeldt Jammeh möter sörjande och demonstranter efter ännu en dödsskjutning, i januari 2017.
Foto: Björn Lindgren/TT
Bild 3 av 13 Katrin Stjernfeldt Jammeh har höga förväntningar på Magdalena Andersson. ”Redan när valberedningen föreslog Magda som ny partiledare tryckte hon på att vi har ett systemfel som leder till segregation och lovade att vi på allvar ska ta itu med problemet”, säger hon.
Foto: Anders Hansson
Bild 4 av 13 Katrin Stjernfeldt Jammeh är inte helt bekväm med att partiet börjat använda hennes stad som symbol för en framgångsrik kriminalpolitik. ”Från att ha varit den som alla pekat på som den misslyckade har vi nu kunnat koppla greppet. Det är jag jätteglad över. Men jag tycker också att man ska vara försiktig. Det kan vända när som helst”, säger hon.
Foto: Anders Hansson
Bild 5 av 13 Malmös polischef Petra Stenkula.
Foto: Anders Hansson
Bild 6 av 13 Omgiven av kollegor. I den stora kongresshallen på Svenska Mässan i Göteborg har Katrin Stjernfeldt Jammeh fått sällskap av sin företrädare Ilmar Reepalu (längst fram) och kommunalrådskollegan Andreas Schönström.
Foto: Anders Hansson
Bild 7 av 13 Malmös kommunstyrelseordförande ingår i S partistyrelse. På tåget mot partiets 41:a kongress i Göteborg förbereder hon det sista inför de förslag hon ska presentera på skolområdet.
Foto: Anders Hansson
Bild 8 av 13 Katrin Stjernfeldt Jammeh är en av dem i partistyrelsen som förbereder skolförslag till partikongressen. S vill bland annat förbjuda vinstuttag ur skolan och ge kommunerna vetorätt när nya friskolor vill starta. Dessutom ska det inte gå att ställa sig i kö till en viss skola.
Foto: Anders Hansson
Bild 9 av 13 Malmö har Sveriges högsta arbetslöshet på över tretton procent. Katrin Stjernfeldt Jammeh säger att hon det hon sätter högst nu är att fler malmöbor får jobb.
Foto: Anders Hansson
Bild 10 av 13 Helena Nanne (M).
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bild 11 av 13 ”Jag tror inte att det finns någon storstad som inte har klyftor. Malmö ÄR en segregerad stad, men på samma gång också väldigt integrerad stad. I många andra städer rör sig befolkningen på större geografiska ytor. Här rör vi oss alla på ett relativt litet område”, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Foto: Anders Hansson
Bild 12 av 13 Tre lokala S-föreningar har bjudit in till öppet möte i Motettens Folkets hus på Lindängen. Katrin Stjernfeldt Jammeh får en kram av Bilar Kassem. ”Hon har ett sådant engagemang för Malmö, hon kämpar för att alla som lever här ska få det bättre och att fler ska kunna bidra till samhället”, säger hon om Malmös mäktigaste politiker.
Foto: Anders Hansson
Bild 13 av 13 Efter ett öppet möte på Motettens Folkets hus på Lindängen vill många komma fram och ta selfies med Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Foto: Anders Hansson