Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-04 20:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/sa-kan-du-lasa-dagens-e-dn-gratis/

SVERIGE

Så kan du läsa dagens e-DN gratis

I dag ser Dagens Nyheter lite annorlunda ut, både papperstidningen och våra digitala tjänster. Det är en engångsföreteelse. Men vår satsning på en förstärkt klimatbevakning sträcker sig längre än så.

Här kan du som är prenumerant läsa hela dagens tidning som e-DN. Du som inte prenumererar kan använda erbjudandet om fri tillgång till DN året ut på DN.se/gratis.

Dagens Nyheters papperstidningsutgåva i dag, söndagen den 6 december, är sig inte riktigt lik.  Ledare och Debatt utgår. Vädersidan och Namn och Nytt har flyttat. Resesidorna har bytts ut mot Kamratposten Junior. Dessutom har vi för första gången bjudit en en gästande chefredaktör: klimataktivisten Greta Thunberg.

Gästredaktörer är inget ovanligt i tidningsbranschen. Det har använts många gånger, i både dagstidningar och tidskrifter. Bland annat har Bill Gates gästat både Time Magazine och Wired. Metro har haft Lady Gaga och Karl Lagerfeld som gästredaktörer, medan brittiska söndagstidningen The Observer bjudit in artisten Stormzy för ett temanummer om svart kultur.

Just att tematisera en tidning är också vanligt förekommande. Franska Libération gjorde en utgåva helt utan bilder, som en protest mot våldet mot fotografer i krigssituationer. Spanska El Mundo gjorde ett temanummer helt om cancer, på Världscancerdagen. Och så vidare.

Söndagens DN har klimatet som tema. På 58 sidor i tidningen belyser vi klimatkrisen ur olika perspektiv. Reportage, granskningar och intervjuer. Så mycket kommer det inte alltid att vara. Men satsningen på förstärkt klimatbevakning är ingen engångshändelse. Klimatet är en ödesfråga, som vi behöver prioritera ännu högre och lägga mer resurser på.

När The Independent 2006 bjöd in Bono från U2 som gästande chefredaktör gjorde konstnären Damien Hirst en förstasida med rubriken ”No news today”. Man skulle kunna parafrasera det och säga att vi i dag gör ”No views today”. Det är bland annat inspirerat av Greta Thunbergs första kommentar när hon tackat ja till uppdraget: att hon ville att tidningen skulle fokusera på forskningen, inte på tyckande. Klimatkrisen är ingen åsikt, det är fakta.

Den här dagen gör vi e-DN tillgänglig för alla läsare utan kostnad. Om du inte är prenumerant kan du registrera dig på DN.se/gratis för att få tillgång. Du får då läsa tidningen fritt året ut. Du behöver inte lämna några kortuppgifter, enbart personnummer och mejladress. Prenumerationen avslutas automatiskt vid periodens slut; du behöver inte göra någonting.

Du som redan är prenumerant kan läsa e-DN på dagens.dn.se

Läs mer: Peter Wolodarski: Därför bjöd jag in Greta Thunberg som chefredaktör