Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-30 16:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/sa-lang-ar-kotiden-for-nytt-pass-runt-om-i-landet/

SVERIGE

Så lång är kötiden för nytt pass runt om i landet

Kötiden för att få ett nytt pass varierar över landet.
Foto: Alexander Mahmoud

Kötiden för att få ett nytt pass har minskat på de flesta håll i landet, men på vissa orter kan det fortfarande ta tid.

När reserestriktionerna för covid-19 släpptes helt förra året dröjde det som bekant inte länge innan ansökningarna om pass hos polisen sköt i höjden. Det höga trycket gjorde att tiden för att få en ansökan blev mycket lång, upp emot åtta månader. Samtidigt kunde leveranstiden för att få sitt pass ta cirka åtta veckor.

Nyligen meddelade polisregion Syd att deras kötid för att få ett nytt pass har sjunkit. Köerna är nu nästan lika korta som innan reserestriktionerna släppte 2022, cirka fyra veckor. I resten av landet skiljer sig kötiden hos polisregionerna åt.

I polisregion Öst finns det god tillgång på passtider i alla länen.

– Det finns dock vissa lokala variationer så om man inte hittar någon ledig tid i sin egen stad kan man titta i närliggande städer. I flera lokalpolisområden kan man få en ledig tid redan samma dag eller möjligen inom ett par dagar, säger Viktor Högberg, kommunikatör på polisregion Öst.

Även på Gotland och i Norrtälje går det att få en passtid samma dag. I Stockholm är det i dagsläget upp till 35 dagars väntetid för att få tid för att göra ett pass. Det kan jämföras med april förra året, då det kunde ta upp emot 234 dagar.

Även på många platser i polisregion Bergslagen är kötiderna korta. Både i Dalarna och i Örebro län går det på de flesta håll att få passtid inom bara några dagar.

– I Värmland är det dock lite trångt och kan dröja upp till tre månader, men det finns strötider beroende på vilken ort man söker i. Vi har påbörjat rekrytering av personal för att få ner kötiden, säger Christina Hallin, presstalesperson på polisregion Bergslagen.

I polisregion Mitt ser det också bra ut med lediga tider varje dag eller varje vecka i flertalet län.

– Den enda avvikelsen är i Uppsala där väntetiden är två veckor, men det är inom ramen för acceptans. Grönt ljus från oss alltså, säger Tommy Gustafsson, samordnare på kansligrupp 1 på polisregion Mitt.

De kommande veckorna finns det gott om tillgängliga tider även i polisregion Väst.

– Så alla som behöver ett nytt pass borde se till att ansöka om det nu, säger kommenderingschef Morgan Orvenholt.

I norra Sverige har man ett annat problem som ställer till det.

– Vi har tusentals färdiga pass och nationella id-kort som inte har hämtats ut och som vi snart tvingas att makulera för att göra utrymme inför nästa topp innan sommaren. Normalt förstörs resehandlingar efter tre månader, men nu har vi hållit på dem extra länge, säger Ulf Viklund, samordnare för receptionsverksamheten i polisregion Nord.

Läs mer:

Närmare 170 000 pass väntar på uthämtning: ”Vi har fullt i skåpen”

Systemändring ska korta passköerna

Kökaos till provisoriskt pass på Arlanda skapar ilska – och solidaritet

Ämnen i artikeln

Polisen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Hej då kommentarsfältet! Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt