Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-15 21:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/sa-paverkar-prideparaden-trafiken-i-stockholm/

SVERIGE

Så påverkar Prideparaden trafiken i Stockholm

Prideparaden har haft uppehåll sedan 2019.
Prideparaden har haft uppehåll sedan 2019. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Lördagens prideparade i Stockholm medför stor påverkan på både bil- och kollektivtrafiken i innerstaden, flera centrala gator spärras av helt. SL rekommenderar sina resenärer att använda spårburen trafik i samband med lördagens evenemang.

På lördag väntas omkring 50 000 människor tåga på huvudstadens gator när Stockholm Pride gör comeback efter ett uppehåll under pandemin. Paraden som börjar klockan 13 kommer att innebära stor påverkan på trafiken i innerstan, enligt SL redan från klockan 10.30 på förmiddagen och fram till klockan 22 på kvällen.

– Det går att ta sig fram men många innerstadsbussar påverkas, det är avspärrningar både innan, under och efter paraden, säger Anders Strömberg, presskommunikatör på SL.

Bland annat är stombusslinjerna 1-4 och 6 avkortade eller omlagda. Busslinje 75 är helt avstängd mellan klockan 11 och 22, linje 76 är avstängd mellan klockan 11 och 19.

Framkomligheten med bil kommer också att vara begränsad i Stockholms innerstad under stora delar av lördagen. Flera centrala gator, bland annat Vasagatan och Kungsgatan är helt avspärrade mellan 13-18.

– Vi uppmanar alla trafikanter att vara medvetna om evenemangen och ha med det i beräkningen när man lägger sin rutt, säger Towe Hägg, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

Målsättningen från polisens sida är att trafiken ska släppas på så snart paraden är avklarad.

– Det beror lite på hur det ser ut, när det varit fotbollspersoner som haft marsch har man behövt städa efteråt och då tar det längre tid.

På lördagen pågår även en bilshow på Solvallaområdet och polisen bedömer att många av de deltagande fordonen kommer att bege sig in till centrala Stockholm under kvällen, vilket kan resultera i trafikstockningar på bland annat Sveavägen.

Här går Prideparaden

Norr Mälarstrand – Stadshuset – Hantverkargatan – Stadshusbron – Tegelbacken – runt Rödbodtorget – Vasagatan – Kungsgatan – Sturegatan – Lidingövägen – Östermalms IP.

Här går Prideparaden

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt