Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-20 00:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/sabuni-l-ska-rosta-nej-till-att-forlanga-pandemilagen/

SVENSK POLITIK

Sabuni: L ska rösta nej till att förlänga pandemilagen

Nyamko Sabuni (L).
Nyamko Sabuni (L). Foto: Lisa Mattisson

Liberalerna ska rösta nej till att förlänga pandemilagen, som ger regeringen befogenheter att införa begränsningar för att minska smittspridningen. Partiledare Nyamko Sabuni säger att regeringen har ”missbrukat sitt mandat”.

– Argumentationen att man kan bli smittad håller inte för de här långtgående restriktionerna, säger hon.

Den tillfälliga pandemilagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen gäller till sista januari 2022 och en förlängning av lagarna ska röstas om i riksdagen nästa onsdag.

Då kommer Liberalerna att rösta nej, meddelar Nyamko Sabuni på tisdagen. Hon säger att hennes parti varit kritiskt till lagen under en längre tid. De åtgärder som presenterades på måndagen och som börjar gälla på onsdagen kallar L-ledaren för långtgående.

– Vi menar att regeringen har missbrukat det mandat som den har fått av riksdagen. De vidtar restriktioner som begränsar medborgerliga fri- och rättigheter kraftfullt. Men utan argumentation på vilket sätt de är relevanta och proportionerliga, säger Nyamko Sabuni.

De två lagarna började gälla för ungefär ett år sedan, i början av 2021. Då fick regeringen kritik för att ha varit för senfärdiga med att få dem på plats. Lagarna gör det möjligt för regeringen att göra andra, och större begränsningar i samhället än normalt för att få ned smittspridningen och den kan göra det utan en omröstning i riksdagen. Beslutet ska dock prövas i riksdagen i efterhand, inom en vecka från beslut om förbud eller nedstängning,

Nyamko Sabuni lyfter två punkter som hon ser som särskilt problematiska med måndagens åtgärder.

– Det är problematiskt att vi ska få våra medborgerliga fri- och rättigheter kraftigt begränsade för att vi riskerar att bli smittade. Det tycker inte jag är ett argument. För om jag blir smittad blir jag lindrigt sjuk och vi kommer att kunna bli smittade en lång tid framöver. Vi måste lära oss att hantera det, säger hon och fortsätter:

– Det andra är att jag inte förstår hur krogstängning klockan 23 bidrar till en minskad smittspridning. Särskild sedan man redan deklarerat att man ska fortsätta hålla avstånd, man får inte vara fler än åtta i sällskapet och det ska vara sittande servering.

Men expertmyndigheten var med på måndagens pressträff och står av allt att döma bakom de nya restriktionerna – är inte det viktigaste att den förstår varför de införs?

– Det är jättebra att lyssna till experterna men det är regeringen som fattar besluten, säger Nyamko Sabuni och fortsätter:

– Regeringen får lyssna på expertmyndigheterna och lägga fram förslag för riksdagen och så får riksdagen fatta de beslut som den anser vara proportionerliga, för trots allt är det ju inte Folkhälsomyndigheten som ska stå till svars inför medborgarna, det är regeringen och riksdagen.

När pandemilagen förlängdes senast, i september förra året, röstade en stor riksdagsmajoritet för förslaget.

Anders W Johnsson, Centerpartiets gruppledare i riksdagen, säger att C vill att pandemilagen förlängs till den sista maj.

– Det viktigaste är att vi kan få kontroll över pandemin och kunna återgå till det normala. Då kan vi inte hålla på och fördröja processen i varenda fråga genom att debattera den i kammaren. Däremot efterfrågar jag lyhördhet från regeringen. Det finns en trötthet hos alla nu över den här pandemin, säger Anders W Jonsson.

Socialminister Lena Hallengren (S) kallar Nyamko Sabunis besked för anmärkningsvärt.

– Jag tycker att Nyamko Sabuni har fel från början till slut. Vi gör ju inte detta av något annat skäl än att vi har en pandemi. Och att den här varianten är extremt smittsam. Det visar ju sig också att alla, både vaccinerade och ovaccinerade bidrar till smittspridningen. Risken är att stora delar av samhället lamslås om personalen inom vård och omsorg och i skolor blir sjuka och inte kan gå till jobbet. Den risken finns ju även om de inte blir allvarligt sjuka. Debatten kan inte bara handla om antalet inlagda på iva, säger Lena Hallengren.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt