Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-24 01:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/sakerhetspolitiska-analysen-presenteras-i-dag/

SVERIGE

Säkerhetspolitiska analysen presenteras i dag

45 min. Den partiöverskridande analysgruppen presenterar sin rapport kring det förändrade säkerhetsläget. På pressträffen medverkar utrikesminister Ann Linde, försvarsminister Peter Hultqvist, Kenneth G Forslund (S), Hans Wallmark (M), Pål Jonsson (M), Aron Emilsson (SD), Kerstin Lundgren (C), Håkan Svenneling (V), Mikael Oscarsson (KD), Allan Widman (L), och Maria Ferm (MP).

Slutsatserna från riksdagens säkerhetspolitiska analys har presenterats. Det är resultatet av överläggningarna som samtliga partier deltagit i på inbjudan av regeringen, efter att säkerhetsläget för Sverige förändrats i och med Rysslands invasion av Ukraina. Rapporten blir en av hållpunkterna i avgörandet av hur Sverige kommer att ställa sig i frågan om att gå med i försvarsalliansen Nato.

Regeringen tog initiativ till den partiöverskridande utredningen den 16 mars. Överläggningarna har letts av utrikesministern Ann Linde (S), och även försvarsministern Peter Hultqvist (S) har deltagit.

Läs mer: Säkerhetspolitiska analysen i korthet

Flera besked som kan påverka Sveriges ställningstagande till Nato kommer i dagarna.

På torsdagen gav Finlands president och statsminister beskedet att de ansåg att Finland ”utan dröjsmål” borde gå med i försvarspakten.

Hur Finland gör kan vara viktigt för Sverige, eftersom vi har ett nära samarbete med grannen i försvarsfrågor. De finska socialdemokraterna ger besked på lördag, och på söndag väntas Socialdemokraterna i Sverige, som historiskt varit emot ett medlemskap, meddela sitt beslut.

Flera framträdande Socialdemokrater har redan sagt att det lutar åt att man byter fot i frågan, bland andra den förra utrikesministern Margot Wallström, och även försvarsministern Peter Hultqvist antyder det för DN, med att ”det finns ett före och ett efter den 24 februari”, det datum då Ryssland gick in i Ukraina.

Läs mer:

Stora skillnader när Natoländerna ska ge klartecken till Sverige

Visselblåsaren som jobbat för Pentagon uppmanar Sverige att stå utanför Nato

Därför har Sverige få andra alternativ än Nato om Finland går med

Ämnen i artikeln

Nato
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt