Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-18 22:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/sambor-med-smittade-kan-tvingas-stanna-hemma/

Sverige

Sambor med smittade kan tvingas stanna hemma

Den som bor med en covidsmittad kan tvingas att stanna hemma från jobbet. På grund av det låga smittläget utreder Folkhälsomyndigheten nu om striktare restriktioner är möjligt.

Folkhälsomyndigheten utreder om restriktionerna ska skärpas för den som bor med en person som bekräftats smittad av covid-19, säger myndigheten till Ekot.

– Tidigare var det så stor smitta så det hade kunnat påverka samhället negativt. Jag tror inte att smittskydd och behandlande läkare hade möjlighet att ta de här besluten tidigare, utan nu är det ett gynnsamt läge och vi ser om vi kan göra den här rekommendationen för att få ner smittan ytterligare, säger Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten till Ekot.

Folkhälsomyndighetens riktlinjer säger att den som kan ha smittats av en person med konstaterad covid-19 ska undvika kontakt med andra under fjorton dagar. Nu utreds om läkare ska kunna besluta att hålla personer över 16 år hemma från jobbet eller skolan. Syftet med den pågående utredningen är att göra det enklare att stanna hemma för den som kan ha smittats av covid-19.

– Det är att ge förutsättningar för dem som inte kan arbeta hemifrån, om någon i hushållet är smittad, säger Bitte Bråstad, till Ekot.

Myndigheten kommer däremot inte kunna kontrollera att eventuella nya restriktioner efterföljs.

– Nej, vi har ingen tillsyn, utan det bygger på frivillighet. Jag tror att de flesta kommer följa förhållningsreglerna, för man vill inte smitta andra. Det finns så klart alltid de som inte följer lagstiftningen, men då spelar det nog ingen roll vilka kontrollmöjligheter vi har heller, säger Bitte Bråstad till Ekot.

Folkhälsomyndigheten väntas komma med ett beslut inom de närmaste veckorna.

DN har sökt Folkhälsomyndigheten, som avstår från att kommentera utredningen ytterligare.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt