Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-18 21:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/samer-turismforetag-och-miljororelsen-kritiserar-sveaskogs-avverkningar/

4 min 29 sek. Skogsbolagen anklagas för att förstöra rennäringen, den biologiska mångfalden och klimatet genom sina avverkningar. I Norrbotten protesterar samer, turismföretagare och Naturskyddsföreningen mot statliga Sveaskog.
SVERIGE

Samer, turismföretag och miljörörelsen kritiserar Sveaskogs avverkningar

Skogsbolagen anklagas för att förstöra rennäringen, den biologiska mångfalden och klimatet genom sina avverkningar. I Norrbotten protesterar samer, turismföretagare och Naturskyddsföreningen mot statliga Sveaskog.

– Det är en personlig katastrof som i förlängningen drabbar allt och alla, säger Katarina Sevä i Muonio sameby.

DN inleder en granskning av den svenska skogsindustrin.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 11 Renskötaren Katarina Sevä och hennes farbror Henrik Sevä vid Naakajärvis ekopark.
Foto: Anette Nantell
Bild 2 av 11 Henrik Sevä och Blue, en av renarna han har – numera för turister. Han oroas över den traditionella renskötselns framtid.
Foto: Anette Nantell
Bild 3 av 11 Efter 17 år i kanadensiska arktis är Henrik Sevä tillbaka hemma i Muonio sameby. ”Man tror inte att det är sant”, säger han om avverkningarna.
Foto: Anette Nantell
Bild 4 av 11 Silva-Marja, Katarina och Anne-Ina Sevä skrattar vid matbordet. ”Vi borde ju ha ätit renkött nu när DN är på besök, inte pasta med falukorv”, säger Katarina.
Foto: Anette Nantell
Bild 5 av 11 Katarina Sevä med döttrarna Anne-Ina (i knät) och Silva-Marja till höger. Släkten har bedrivit rennäring i hundratals år. Nu tvingas de köpa in pellets som vinterfoder – skogarna där den viktiga laven växer avverkas.
Foto: Anette Nantell
Bild 6 av 11 Månsked på eftermiddagen över skogsväg utanför Vidsel, där viktiga skogar i Luokta-Mávas renbetesmarker hotas med avverkning.
Foto: Anette Nantell
Bild 7 av 11 Lars Malmström har polisanmält avverkning av 500-åriga tallar i Vittangi samebys område, som genomförts av en privat markägare. ”Skogsbolagen och markägare som bor utanför kommunen lever efter principen snabba cash”.
Foto: Anette Nantell
Bild 8 av 11 Nila Jannok och Brita Stina Sjaggo från Luokta-Mávas sameby värmer sig i kylan, i en av skogarna Sveaskog vill avverka.
Foto: Anette Nantell
Bild 9 av 11 Renskötaren Brita Stina Sjaggo vägrar kalla planterade monokulturer – täta rader av tallar i samma tjocklek och längd och den invasiva arten contortatall, som förstör förutsättningarna för marklav – för skog. ”De är plantage, inget annat”.
Foto: Anette Nantell
Bild 10 av 11
Foto: Anette Nantell
Bild 11 av 11 Vissa av tallarna som avverkats av Norra skogsägarna i samebyn Vittangi är 550 år gamla. Lars Malmström beskriver likadana högar efter Sveaskogs avverkningar.
Foto: Anette Nantell