Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-02 09:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/samhallet-gjorde-allt-for-att-radda-16-aringen-anda-slutade-det-i-mord/

01:43. I stadsdelen Nyfors i Eskilstuna sköts en 16-åring av en jämngammal. Mordet tros vara kopplat till narkotikahandel. En narkotikahandel där unga pojkar kommit att utnyttjas som springpojkar och hantlangare.
Sverige

Samhället gjorde allt för att rädda 16-åringen – ändå slutade det i mord

Eskilstuna har drabbats av gängbrott, skjutningar och mord förut. Men det som hänt de senaste månaderna har skapat en helt ny rädsla. Skolelever är indragna i väpnade konflikter – mitt i stan. En 16-åring sköts nyligen ihjäl utanför kommunens mötesplats för unga.

Vad kan samhället göra när det redan följt alla manualer?

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 9 Den 16-årige pojken, i DN kallad ”Noah”, ligger nu begravd på S:t Eskils kyrkogård. Flera hundra sörjande deltog vid jordfästningen.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 2 av 9 Polisens brottsförebyggare Thomas Bergqvist på den plats där 16-årige ”Noah” sköts till döds ifjol. ”Självklart har någonting i samhället brustit när tonåringar öppnar eld mot varandra. Men det är svårt att peka ut någon enskild faktor”, säger han.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 3 av 9 Mordrättegången mot 16-årige ”Marcel” pågår just nu i Eskilstuna tingsrätt. Domstolen har beslutat om lyckta dörrar och inga åhörare släpps in.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 4 av 9 Lukas Andersson, 21, drar sig för att röra sig ute när det är mörkt. Sedan han flyttade hit till Nyfors har flera skjutningar skett. ”Drogerna ligger bakom det mesta”, tror han.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 5 av 9 ”Marcel” fångas av en övervakningskamera då han tagit en taxi från mordplatsen. ”Marcel” själv förnekar att han har någonting med mordet på vännen ”Noah” att göra.
Foto: Polisen
Bild 6 av 9 Efter mordet fotograferades ”Noah” av en förbipasserande. Bilden ingår nu i polisens mordutredning.
Foto: Polisen
Bild 7 av 9 Pistolen som dödade ”Noah” hade tidigare använts vid andra skjutningar. Polisen kunde dock aldrig bevisa att ”Marcel” även låg bakom dessa.
Foto: Polisen
Bild 8 av 9 – Nu skiter vi i pengarna, vi måste få till ett nödstopp, säger kommunalrådet Jimmy Jansson (s) om Eskilstuna kommuns 30-miljonerssatsning på förebyggande åtgärder.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 9 av 9 Socialtjänstens enhetschefer Mimmi Westanau (till vänster) och Karolina Hansson ser fram emot de stora resursförstärkningar som Eskilstunas politiker nyligen beslutat om. – Jag tror att vi behöver säga att det finns en risk för nya skjutningar, säger Mimmi Westanau.
Foto: Jonas Lindkvist