Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-30 06:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/sd-kandidat-under-valvakan-helg-seger/

SVENSK POLITIK

SD-kandidat under valvakan: ”Helg seger”

Rebecka Fallenkvist kandiderar till regionfullmäktige i Stockholm och programleder sändningar på SD-kanalen Riks.
Foto: Nicklas Thegerström

Sverigedemokraternas Rebecka Fallenkvist utropade ”Helg seger” under nattens valvaka när hon ombads att kommentera resultatet som placerar SD som Sveriges näst största parti.

– Helg seger. Det är en segerhelg för SD, det är ett segertåg och en segerhelg för oss, sa hon i ett videoklipp från Samnytts valvaka.

VAL 22

Det var på Sverigedemokraternas valvaka som Rebecka Fallenkvist intervjuades av den högerpopulistiska sajten Samnytt. Profilen som bland annat kandiderar till regionfullmäktige i Stockholm fick då frågan om vad hon känner inför partiets framgångssiffror under valnatten.

”Helg seger, det är en segerhelg för SD”, svarade hon i klippet.

Enligt Stiftelsen Expo anspelar SD-profilen på det nazistiska slagordet ”Hell Seger” och på Twitter har uttalandet väckt starka reaktioner.

https://twitter.com/StiftelsenExpo/status/1569264981824110592

Rebecka Fallenkvist, som även programleder Sverigedemokraternas kommunikationskanal Riks, skriver i ett meddelande till DN att hon var ”överförfriskad och borde inte tagit en intervju”.

Hon tillägger:

”Jag korrigerade till segerhelg för att det blir rätt grammatiskt. Vad du läser in i min kommentar får stå för dig. Ibland är ni journalister lättprovocerade. Jag tolkar helg seger som helg seger.”

Till Expressen har Rebecka Fallenkvist tidigare sagt att hon sa ”Helg Seger” i ett försök att spela på ”medias sedvanliga övertolkningar”.

Debattören Myra Åhbeck Öhrman, som bland annat skriver för Tidningen Arbetet, var den som först publicerade videoklippet på Twitter.

Ämnen i artikeln

Val 2022
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt