Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-08 11:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/sd-politiker-i-ratten-mot-facket-som-slangde-ut-honom/

Sverige

SD-politiker i rätten mot facket som slängde ut honom

SD-politikern Mats Fredlund i Stockholms tingsrätt. Han stämmer fackförbundet Transport som uteslutit honom.
SD-politikern Mats Fredlund i Stockholms tingsrätt. Han stämmer fackförbundet Transport som uteslutit honom. Foto: Roger Turesson

Mats Fredlund kastades ut ur Transport på grund av sitt politiska engagemang i SD. Nu tar han strid mot fackförbundet och när de möts i rätten är SD:s chefsideolog Mattias Karlsson kallad som vittne.

– Det handlar om alla människors lika värde, säger Mats Fredlund.

När Mats Fredlund valdes in i Kirunas kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna i valet 2018 inledde Transportarbetareförbundet ett uteslutningsärende. Flera LO-förbund tillåter inte SD-politiker att inneha fackliga förtroendeuppdrag men Transport går ännu längre och låter dem inte ens vara vanliga medlemmar.

DN har i ett reportage från 2020 berättat om Mats Fredlund som tagit strid med sitt gamla fackförbund och nu drar det inför rätta. Han vill ha ett skadestånd på 100.000 kronor och att beslutet att utesluta honom ogiltigförklaras.

På onsdagen möts parterna för den första av två dagars förhandlingar i Stockholms tingsrätt.

– Det handlar om alla människors lika värde, oavsett min politiska bakgrund, min religion eller hudfärg. Jag har samma jäkla rätt att vara med i facket som alla andra. Facket ska vara oberoende, säger Mats Fredlund innan förhandlingen.

Foto: Roger Turesson

Transport menar att förbundet själva får välja sina medlemmar, men Mats Fredlunds juridiska ombud Anders Elvingsson säger att ett medlemskap i facket inte går att jämföra med medlemskap i andra föreningar.

– Det här är ett allvarligt ingrepp i Mats Fredlunds rättigheter. Skyddet du åtnjuter i en fackförening är unikt, du kan inte få det någon annanstans.

Transport hänvisar även till SD:s principprogram och uttalanden från enskilda sverigedemokrater för att visa att partiets politik inte är förenligt med formuleringarna i fackets stadgar om alla människors lika värde. Mats Fredlund och hans ombud har därför kallat SD:s tidigare gruppledare Mattias Karlsson som vittne, eftersom han är huvudförfattare till partiets principprogram.

– Transport gör sig till uttolkare av innebörden i texterna i principprogrammet, ska rätten kunna ta ställning till det behöver man lyssna på den som faktiskt skrev det, säger Anders Elvingsson.

Transports förbundssekreterare Lars Mikaelsson.
Transports förbundssekreterare Lars Mikaelsson. Foto: Roger Turesson

Transports förbundssekreterare Lars Mikaelsson är med vid förhandlingen i tingsrätten. Han säger att fackförbundet inte lägger sig i sina medlemmars partisympatier så länge de inte har politiska uppdrag för Sverigedemokraterna.

– Man får naturligtvis rösta som man vill, och man får naturligtvis vara medlem i vilken förening man vill. Men det är svårt att vara medlem i en förening när man samtidigt jobbar aktivt mot den i en annan förening. Då får man faktiskt fundera över vad som ligger en närmast om hjärtat, säger han.

Lars Mikaelsson håller inte heller med om att fackförbundens särställning på arbetsmarknaden skulle göra att de måste välkomna medlemmar de inte vill ha.

– Det finns andra möjligheter att driva saker och ting rent rättsligt, det kanske inte fungerar lika bra men de som står utan fack är inte rättslösa, säger han.

– Kan man stämma ett fackförbund så lär man väl kunna stämma en arbetsgivare som inte betett sig också.

Mats Fredlund har sagt att han är beredd att driva frågan om sin uteslutning hela vägen till Europadomstolen.
Mats Fredlund har sagt att han är beredd att driva frågan om sin uteslutning hela vägen till Europadomstolen. Foto: Roger Turesson

Mats Fredlund har sagt att han tänker överklaga beslutet om han förlorar och att han är beredd att driva frågan hela vägen till Europadomstolen.

Frågan är större än ett enskilt fall. Sverigedemokraternas ledning har engagerat sig i den och hoppas att en vinst i rätten ska leda till att flera sverigedemokrater tar plats i de socialdemokratiskt knutna LO-förbunden. Statsvetaren Ann-Cathrine Jungar har tidigare sagt till DN att det skulle vara en stor vinst för SD om partiet på sikt fick mer inflytande i de svenska fackförbunden.

– De är delaktiga i politiskt beslutsfattande och har också vissa kompetenser och befogenheter på arbetsmarknaden att förhandla och företräda. Det är en organisation med mycket inflytande, makt och resurser.

Läs mer: Mats Fredlund uteslöts ur facket för att han är SD-politiker

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt