Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 22:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/sd-utbrytare-i-allians-med-vanstern-spelet-bakom-den-politiska-kuppen-i-skurup/

SVERIGE

SD-utbrytare i allians med Vänstern – spelet bakom den politiska kuppen i Skurup

Babak Rahimi (V) har fått frågor från Vänsterpartiets riksorganisation om det nya samarbetet med avhoppande sverigedemokrater.
Babak Rahimi (V) har fått frågor från Vänsterpartiets riksorganisation om det nya samarbetet med avhoppande sverigedemokrater. Foto: Emil Malmborg

Hemliga möten. En sverigedemokratisk utbrytargrupp. Och ett plötsligt angrepp. I veckan har en allians av vänsterpartister, socialdemokrater, liberaler och avhoppande sverigedemokrater tagit första steget för att försöka ta makten över Skurup.

Men även på riksnivå får den skånska turbulensen konsekvenser. Kan vänsterpartister och socialdemokrater samarbeta med (avhoppande) SD-politiker nu?

2021-10-08 18.52: Artikeln har tillfogats en rättelse.

Klockan var 08.30 när de samlades. Det skulle bli ett helt vanligt möte med kommunstyrelsen i Skurup. Några timmar senare var kuppen ett faktum.

När politikerna samlats i aulan på Nils Holgerssongymnasiet på måndagsmorgonen hade en minst sagt oväntad allians med vänsterpartister, socialdemokrater, liberaler och sverigedemokrater bildats. Planen: att avsätta det moderatledda styret.

I ett så kallat initiativärende förklarade den nya koalitionen att man vill pröva om det finns en ny politisk majoritet i kommunfullmäktige.

Sverigedemokraternas gruppledare Lars Nyström, som de senaste åren haft ett nära samarbete med moderatledningen i kommunen, visste ingenting.

– Det kom som en chock för mig. Mina partikamrater hade ju inte berättat någonting.

Hur är det möjligt? Sverigedemokraterna är Skurups största parti och fick 26,1 procent av rösterna i kommunvalet. Nu lämnar flera av fullmäktigeledamöterna partiet och ställer sig bakom den socialdemokratiskt ledda oppositionen.

– Man har ljugit för väljarna och bedrar dem nu, de får ju inte det de röstat på, säger Lars Nyström (SD).

Sedan valet 2018 har Moderaterna i Skurup styrt kommunen. Först tillsammans med Centerpartiet och Skurupspartiet. På senare tid enbart tillsammans med lilla Skurupspartiet. Till opposition har man utnämnt Sverigedemokraterna. Men i själva verket har samarbetet mellan M och SD varit mycket tätt. Man har samarbetat om en rad kontroversiella frågor som slöjförbud i skolorna och förbud mot ensamkommande i kommunen.

Bild 1 av 2 Jörgen Lidfeldt, politisk vilde som uteslöts från Sverigedemokraterna i somras, startar nu ett nytt parti tillsammans med ett helt gäng avhoppande SD-politiker. Namnet och politiken är ännu hemlig.
Foto: Emil malmborg
Bild 2 av 2 Jörgen Lidfeldt, utesluten från SD och politisk vilde, bildar ett nytt parti. Han är trött på det han kallar toppstyrningen i Sverigedemokraterna.
Foto: Emil malmborg

Fritidspolitikern Jörgen Lidfeldt har arbetsbyxor på och ursäktar att han inte fixat håret. Det är han som ligger bakom myteriet i SD. Han uteslöts ur partiet i somras och är sedan dess politisk vilde. Nu är han arg över det han kallar för partiets ”diktatoriska fasoner”. Och över att partiet lokalt, som han ser det, har blivit nickedocka till moderatstyret. Allt handlar i själva verket om att visa sig regeringsdugliga på riksplan, menar han.

– Vår gruppledare bugar, bockar och tackar till allt som Moderaterna vill. Han har fått direktiv från riks om att vi ska samarbeta så mycket som möjligt med M, säger Jörgen Lidfeldt.

Nu har han startat ett nytt parti – och hävdar alltså att han fått med sig fler än hälften av de elva SD-ledamöterna i kommunfullmäktige. Vad partiet ska heta och viken politik de ska driva är fortfarande okänt.

– Det är för toppstyrt i Sverigedemokraterna, de lyssnar inte på gräsrötterna. Men det är vi som gör jobbet, säger han.

I kommunhuset visar Skurups starke man, moderaten och kommunstyrelsens ordförande Johan Bolinder, in på sitt kontor. I en av bokhyllorna ligger gammalt julpynt undanskuffat i en hörna. Det är inte säkert att det blir en jul till i det stora kontoret.

Du riskerar att bli avsatt?

– Ja, så är det. Ur kommunens perspektiv är det oroande, för det kastar in kommunen i politisk instabilitet som drabbar verksamheter och kommuninvånare på ett olyckligt sätt, säger Johan Bolinder (M).

Han är förvånad över den konstellation av S, V, L och avhoppande sverigedemokrater som tog ton på mötet i aulan i måndags, och som under tisdagen höll presskonferens i kommunhuset.

– Konstellationen som sådan förvånar mig mycket, säger Johan Bolinder.

Kommunens starke man, Johan Bolinder (M), riskerar nu att bli avsatt.
Kommunens starke man, Johan Bolinder (M), riskerar nu att bli avsatt. Foto: Emil malmborg

De senaste dagarnas turbulens i Skurups kommunhus sätter också fingret på ett större problem i svensk politik, menar Johan Bolinder. Det om hur politiska vildar ska hanteras.

– Jag vet att det finns ett förslag i riksdagen om att reglera politiska vildar på ett annat sätt än i dag. Men det är inget som hjälper Skurups kommun här och nu.

Den dramatiska vändningen i Skurupspolitiken har blivit en snackis på stan. På Pinglans salong, snett över gatan från kommunhuset, dryftas den senaste tidens kalabalik.

– Om inte ens politikerna där inne vet hur man ska bete sig, hur ska folk i byn då kunna göra det? undrar Diana Blomberg.

Hon har precis fått den nya höstfärgen ”shadowland” målad på naglarna. En mörkgrå nyans med rutmönster och svart glitter.

– Det är ju snart halloween, säger hon.

På ”Pinglans salong” snett över gatan från kommunhuset diskuteras den senaste veckans politiska dramatik. Diana Blomberg får sina naglar fixade av salongsägaren Monica Pålsson.
På ”Pinglans salong” snett över gatan från kommunhuset diskuteras den senaste veckans politiska dramatik. Diana Blomberg får sina naglar fixade av salongsägaren Monica Pålsson. Foto: Emil malmborg

Pinglan själv, salongsägaren Monica Pålsson, har många kunder från kommunhuset.

– Många använder det här som en plats för att ventilera. Men jag kör hårt med tystnadsplikten, säger hon och skrattar.

Både hon och Diana Blomberg tycker att Skurup växer för snabbt. Det finns ett visst missnöje med sakernas tillstånd, säger Monica Pålsson.

– Det har blivit dålig stämning, i attityden gentemot varandra. Det är mycket oro och vi har inga poliser, säger Monica Pålsson.

Diana Blomberg är orolig för att kommunen nu kan komma att få ett nytt politiskt styre.

– Det kan bli ännu värre än det redan är. Jag tycker att Moderaterna sköter det bra, säger hon.

För Sverigedemokraternas gruppledare Lars Nyström har chocken ännu inte lagt sig. Han är upprörd över att de partikamrater som nu lämnar SD för det nya partiet inte också lämnar sina platser i kommunfullmäktige.

– Väljer man att starta ett eget Kalle Anka-parti förväntar jag mig att man lämnar sina platser.

Det verkar de inte ha tänkt sig?

– Nej, och det är väldigt beklagligt, det visar att de är oärliga människor. Man kan inte lita på dessa individer.

Även han är förbryllad över den nya konstellationen.

– En socialdemokrat och en vänsterpartist som aktivt försöker få till ett samstyre med sverigedemokrater, hur blir deras karriär? Det får ju deras riksorganisationer svara på förstås, men jag kan tänka mig att det blir rätt irriterat, säger han.

Sverigedemokraternas gruppledare i Skurup, Lars Nyström, togs på sängen när fler än hälften av partiets elva företrädare i kommunfullmäktige plötsligt meddelade att de tänker inleda ett samarbete med en rad oppositionspartier.
Sverigedemokraternas gruppledare i Skurup, Lars Nyström, togs på sängen när fler än hälften av partiets elva företrädare i kommunfullmäktige plötsligt meddelade att de tänker inleda ett samarbete med en rad oppositionspartier. Foto: Emil malmborg

Sverigedemokraternas partistyrelse avböjer att kommentera avhoppen i Skurup. Men Mikael Eskilandersson, ordförande i distrikt Skåne, meddelar i en skriftlig kommentar att de haft kontakt med lokalavdelningen om situationen.

”I detta fallet har enskilda ledamöter förhandlat utan partiets vetskap och utan gruppens stöd”, skriver han.

Faktum är att både S och V centralt också haft anledning att följa Skurupspolitiken noga den gånga veckan. Babak Rahimi, Vänsterpartiets gruppledare i Skurup, bekräftar att han fått samtal från partiets riksorganisation.

– Jag har fått frågor, säger Babak Rahimi.

Hur kommer det sig att V i Skurup kan tänka sig att samarbeta med avhoppande sverigedemokrater?

– Vi samarbetar inte med sverigedemokrater, eftersom vi ser att det partiet har en rasistisk agenda, och vi har en antirasistisk agenda.

Men ni kan samarbeta med personer som tills nyligen varit med i Sverigedemokraterna?

– Det blir lite katolskt över det där, hur många avböner ska man behöva göra för att vara oskyldig, svarar Babak Rahimi.

Han har själv varit med om att försöka stoppa en rad förslag som SD och M i Skurup ställt sig bakom. Han har till exempel överklagat beslutet om slöjförbud i skolan. Nu kan han alltså tänka sig ett eventuellt samarbete med en del av de politiker han nyss haft på motståndarsidan.

– Jag rentvår inte dem, jag säger inte att de blivit goda antirasister och har schyssta värderingar, det får de visa. Det vi gör nu är att öppna för samtal med dem för att se om vi kan landa i ett samarbete eller inte. Men jag vill inte fastna i det som varit, säger Babak Rahimi.

Babak Rahimi (V) tycker att man måste kunna hoppa av ett parti som Sverigedemokraterna och välkomnas in i nya politiska konstellationer.
Babak Rahimi (V) tycker att man måste kunna hoppa av ett parti som Sverigedemokraterna och välkomnas in i nya politiska konstellationer. Foto: Emil Malmborg

Varken Vänsterpartiets partistyrelse eller den skånska distriktsstyrelsen vill kommentera den nya koalitionen i Skurup. Socialdemokraternas gruppledare i kommunen Magnus Alm, har inte heller han varit tillgänglig för en kommentar. Klart står att socialdemokraternas partidistrikt i Skåne nu ser över situationen i Skurup.

”För att det inte ska råda någon oklarhet. Socialdemokraterna samarbetar inte med och gör oss inte beroende av SD. Just nu tittar partidistriktet på det här ärendet”, skriver Petra Bergquist, förste ombudsman för S i Skåne i ett mejl till DN.

Babak Rahimi (V) har haft bråda dagar. Frågorna från lokalpressen har varit många. Samtidigt är han mitt i förberedelserna för Skurups första Prideparad på lördagen.

– Om de vill vända blad och gå vidare, så ska vi inte stämpla dem och säga att du har en gång varit sverigedemokrat, då kan du inte bli en del av det sunda samhället vi vill ha.

Men kan du förstå att folk undrar över det nya samarbetet?

– Absolut, det är viktigt att förklara det. Men jag tycker att det måste finnas en möjlighet att hoppa av. När de nu vill lämna den sekten, den gruppen, och komma tillbaka till ett anständigt samhällsklimat, ska de kunna göra det.

Känns det inte väldigt riskabelt när ni inte vet något om det nya partiet?

– Ja, det är därför jag säger att det är en process. Det är inte hugget i sten att vi ska samarbeta. Men vi välkomnar alla som vill att Skurup ska få en vändning. Det är många som tycker att Skurup kan bättre.

Rättelse: I en första version av texten stod felaktigt att MP ställer sig bakom förslaget om att pröva en ny majoritet i fullmäktige. Rätt är att deras företrädare satt med på den nya konstellationens presskonferens. Men de säger sig inte vilja samarbeta med avhoppande sverigedemokrater.

Läs mer: Statsvetaren om politiska pakten i Skurup: De har köpt grisen i säcken

Här hittar du fler texter från DN:s redaktion i Skåne

Ämnen i artikeln

Skåne
Skurup
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt