Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-28 15:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/sd-vill-vacka-misstroende-mot-bolund-om-han-aterkommer-i-ny-regering/

SVENSK POLITIK

SD vill väcka misstroende mot Bolund – om han återkommer i ny regering

59 sek. Jimmie Åkesson (SD): "Förtroende för miljö- och klimatminister Per Bolund är förbrukat"

SD:s förtroende för miljö- och klimatminister Per Bolund är förbrukat. Det meddelar partiledare Jimmie Åkesson i ett anförande i kammaren inför onsdagens statsministeromröstning.

– Vi tror att det finns en majoritet som håller med oss i den här kammaren, säger han.

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger att partiet inte längre har förtroende för miljö- och klimatminister Per Bolund (MP). Om Bolund blir minister i Magdalena Anderssons regering kommer SD därför att väcka misstroende mot honom.

– Vi tror att det finns en majoritet som håller med oss i den här kammaren. Vi vill inte att han återkommer i en ny regering som miljö- och klimatminister, säger Jimmie Åkesson och fortsätter:

– Skulle han ändå göra det, herr talman, kommer vi att väcka misstroende mot Per Bolund som miljö- och klimatminister.

Per Bolund kan ”inte låta bli att känna viss stolthet över att inte ha Jimmi Åkessons förtroende,” skriver han på Twitter.

”Jag hade gjort ett dåligt jobb som miljöminister om jag haft förtroende från ett miljöförstörande och klimatförnekande parti som @sdriks,” fortsätter han.

I början av november meddelade även Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni i SVT:s ”30 minuter” att partiet är öppna för att väcka misstroende mot Bolund, ifall ett beslut om slutförvaret för kärnavfall inte fattas före luciadagarna.

M och KD sade sig då vara beredda att ställa sig bakom ett misstroende, rapporterade SVT Nyheter.

Liberalerna KU-anmälde Bolund i slutet av augusti, efter regeringens beslut om kärnavfallslagring. Regeringen hade just meddelat att mellanlagret i Oskarshamn skulle utökas för att kunna lagra mer kärnavfall. Det innebar att man fullföljde förslaget om att dela upp en tidigare sammanhållen ansökan för mellanlager, inkapslingsanläggning och slutförvar.

Läs mer: Liberalerna KU-anmäler Bolund

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt