Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-22 23:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/sds-islamexpert-uppskattades-i-manga-ar-nu-vill-partiledningen-kicka-honom/

04:58. I åratal har han hållit antimuslimska föredrag för nöjda partivänner – men sedan han i förra veckan jämförde folkgruppers IQ riskerar han uteslutning. I skuggan av SD:s uppgörelse med L, M och KD slåss partiets ”islamexpert” Bertil Malmberg, för sitt politiska liv.
SVERIGE

SD:s ”islamexpert” uppskattades i många år – nu vill partiledningen kicka honom

I skuggan av SD:s historiska uppgörelse med L, M och KD slåss partiets ”islamexpert”, den gamle sjöofficeren Bertil Malmberg, för sitt politiska liv.

I åratal har han hållit antimuslimska föredrag för nöjda partivänner – men när han i förra veckan jämförde folkgruppers IQ fick han rött kort.

SD:s interna gräns mot rasism är nu viktig även för samarbetspartierna. Så var går den?

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 10 Bertil Malmberg gick med i SD 2006. ”Jag skrev ett mejl till Björn Söder, som var partisekreterare: Vill ni ha mig?” Som föreläsare har Malmberg länge rest runt bland SD-föreningar och varnat för muslimsk invandring.
Foto: Daniel Costantini
Bild 2 av 10 Moderatpolitikern Abshir Osman är bekymrad över den svenska rikspolitiken och debatten. ”Nästan allt tycks numera handla om att det är invandrares fel. Alla klumpas ihop, det spelar ingen roll om man sköter sig.”
Foto: Daniel Costantini
Bild 3 av 10 Sverigedemokraternas gruppledare och vice partiordförande Henrik Vinge rättar till slipsen inför partiets delvis digitala gruppmöte på kansliet i Sveriges riksdag.
Foto: Daniel Costantini
Bild 4 av 10 Det nya svenska politiska landskapet blev synligt i partiledardebatten i SVT:s Agenda förra söndagen, när Annie Lööf (C) och Nyamko Sabuni (L) rök ihop.
Foto: SVT
Bild 5 av 10 Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 6 av 10 Sveriges Radios program Människor och Tro ägnade Bertil Malmbergs islamföredrag för SD-föreningar ett helt program 2014. Rubriken: “Vad får man säga om islam och muslimer inom Sverigedemokraterna?”.
Foto: Daniel Costantini
Bild 7 av 10 Bertil Malmberg visar boken han skrivit under pseudonymen Nils Dacke: “Islam under slöjan”, med en kroksabel täckt av en slöja på framsidan. Han säger att han sålt många exemplar av boken till partivänner runtom i landet.
Foto: Daniel Costantini
Bild 8 av 10 SD:s gruppledare Henrik Vinge tar en snabb kaffe på partiets riksdagskansli med pressekreteraren Gustav Ericson.
Foto: Daniel Costantini
Bild 9 av 10 M-politikern Abshir Osman i Eskilstuna träffar många väljare som oroas av den nationalistiska vågen, där samhällsproblem skylls på invandrare.
Foto: Daniel Costantini
Bild 10 av 10 I väntan på besked från partiets medlemsutskott så kör SD-gruppledaren i Trosa på som vanligt med lokalpolitiken. ”Jag var på medlemsmöte senast igår. Det var ingen som sa nåt om uteslutningsärendet. Jag har mycket stöd.”
Foto: Daniel Costantini