Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-27 06:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/sex-unga-man-inblandade-i-knivmord-i-uddevalla/

SVERIGE

Sex unga män inblandade i knivmord i Uddevalla

Uddevalla Tingsrätt.
Uddevalla Tingsrätt. Foto: Adam Ihse/TT

Sex unga män döms för inblandning i en dödlig knivattack på en man i 35-årsåldern i Uddevalla. Enligt tingsrätten går det inte att bevisa vem som utdelade det dödliga knivsticket och ingen fälls för mord. De åtalade döms i stället för grov misshandel och medhjälp till grov misshandel.

TT Text

Mannen i 35-årsåldern hade tagit narkotikaklassade tabletter från en av de unga männen utan att betala. Den bestulne ville ha sina pengar tillbaka och samlade några av sina kamrater för att göra upp med 35-åringen. Konfrontationen med 35-åringen och en kamrat till denne, blev våldsam. 35-åringens kamrat blev knivstucken i ryggen och fördes till sjukhus. Den av de åtalade som höll i kniven har erkänt sticket, men hävdade nödvärn.

Exakt vad som hände efter detta är oklart, men 35-åringen sprang till Södra hamnen förföljd av de unga männen, som var beväpnade med knivar och basebollträ. 35-åringen fick sammanlagt 16 knivskador och det knivstick han fick i vänster lår ledde till att han förblödde och avled under en balkong.

Åklagaren yrkade att de sex männen skulle fällas för mord, men hade flera alternativyrkanden, som medhjälp till mord, grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Uddevalla tingsrätt har kommit fram till att alla sex var inblandade i dådet. Och även om en av de åtalade, en 15-åring, har medgett att han hade blod på både sin kniv och sina händer, vilket enligt tingsrätten ”talar för” att han huggit 35-åringen, så är det inte klarlagt vem som utdelade det dödande sticket. Dessutom anser rätten att det faktum att 35-åringen huggits i armen, benet och och ryggen, men inte i huvud, hals och bål ”talar för att avsikten inte var att döda” mannen.

Ingen av de åtalade fälls för mord, utan de döms för för grov misshandel och medhjälp till grov misshandel av 35-åringen och hans kamrat. För fyra av dem blir påföljden ungdomsvård. Två av dem får fängelsestraff på tre månader respektive ett år och sex månader.

Läs fler nyheter från Västsverige

Ämnen i artikeln

Uddevalla
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt